Interessante extralegale voordelen als bedrijf

Als bedrijf probeer je natuurlijk enkele extra voordelen aan je werknemers te geven om hen te belonen voor hun harde werk. Als werknemer of werkzoekende zijn deze voordelen vaak ook een extra motivatie om te solliciteren voor een bepaalde job. Wanneer je twee identieke jobs vindt, maar het ene bedrijf biedt extralegale voordelen aan en het andere niet, dan is de kans groot dat je voor het eerste bedrijf kiest. In dit artikel worden enkele voordelen besproken zoals een tankkaart en maaltijdcheques.

Maaltijdcheques 

Maaltijdcheques is het meest voorkomende extralegale voordeel bij bedrijven. Per gewerkte dag krijg je tot acht euro extra in de vorm van een maaltijdcheque. Op het einde van de maand heb je zo tot honderdzestig euro extra dat je kan spenderen. Hou er wel rekening mee dat bedrijven ook kunnen kiezen voor bijvoorbeeld vier euro per dag extra. Tegenwoordig staan deze maaltijdcheques op een elektronische kaart die je voornamelijk in supermarkten kan gebruiken.

De belangrijkste reden waarom bedrijven kiezen voor maaltijdcheques is omdat ze vrijgesteld zijn van socialezekerheidsbijdragen en andere belastingen. Het is met andere woorden goedkoper om maaltijdcheques te geven dan een hoger loon. Bovendien kan het als een extra motivatie dienen om te komen werken. Wanneer iemand niet komt werken, krijgt hij voor die dag ook geen maaltijdcheques. 

Tankkaart

Een tankkaart is vaak een extralegaal voordeel in bedrijven waar werknemers veel op de baan zijn. Bij bureaujobs is het minder interessant en ook minder nodig. Een van de grootste voordelen van een tankkaart is dat je er als werkgever de BTW op terug kan vorderen. Belangrijk is wel dat je bedrijf is ingeschreven voor de terugvordering van BTW. Dit komt veel voordeliger uit dan wanneer je je werknemers zelf laat betalen aan een tankstation en het op het einde van de maand moet terugbetalen samen met het loon. 

Je kan als werkgever kiezen om een tankkaart te geven voor een specifiek tankstation, maar je kan ook een kaart geven waarmee getankt kan worden op elke locatie. Voor werknemers die veel op de baan zijn, kan dit interessant zijn. Op deze manier verliezen ze geen tijd om op zoek te gaan naar een specifiek tankstation

Daarnaast kan je als werkgever ook heel eenvoudig de uitgaven bijhouden die op een tankkaart gebeuren. Wanneer je merkt dat een bepaalde werknemer profiteert van dit voordeel, kan je meteen een kaart blokkeren. 

Andere voordelen 

Dit zijn natuurlijk slechts twee voordelen die je als bedrijf kan geven. Naast maaltijdcheques heb je bijvoorbeeld nog de mogelijkheid om ecocheques te geven. Deze zijn iets minder populair omdat ze voor minder zaken in het dagelijkse leven gebruikt kunnen worden. Daarnaast kan je als bedrijf ook nog een smartphone of een laptop als extralegaal voordeel geven.

Lees ook deze artikelen