Hoe word je barista?

Niets heerlijker dan op zondagnamiddag in je favoriete koffiebar vertoeven. Met een goed boek of in goed gezelschap! Doet je dat ook dromen van je eigen koffiebar? En wat is een koffiebar zonder barista? Met onderstaande tips word jij in een vingerknip de perfecte barista. 

Hippe koffiebars

Koffiebars zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit de winkelstraten. En gelukkig maar! Want wat is er gezelliger dan met je vrienden, lief of collega’s in een koffiebar genieten van een heerlijke koffie!? Als je onder de indruk bent van de inrichting, kan je er zelfs inspiratie uithalen voor je toekomstige eigen zaak. Wat vind je gezellig? Wat lijkt je overbodig? Wat mis je? Dat kunnen opvallende dingen zijn zoals het pand bijvoorbeeld of de kleuren van de muren. Maar dat kunnen evengoed kleine dingen zijn zoals de lepeltjes of de suiker die je bij de koffie krijgt. Zorg er uiteraard wel voor dat het bij inspiratie blijft en dat je je favoriete koffiebar niet te veel na-aapt.

Coffee tasting 

Niet helemaal zeker of je een échte koffiekenner bent? Doe de test en volg eens een workshop coffee tasting. Een volledig nieuw smakenpallet zal voor je opengaan! Je leert niet alleen veel bij over koffie, het kan ook een leuke groepsactiviteit zijn met vrienden of collega’s. En het blijft niet bij proeven, want je krijgt in de meeste workshops ook uitleg over de verschillende origines, de processen en de koffietechnieken. Wil je het thuis ook eens proberen? Je kan zelf een heleboel nieuwe smaken in huis halen en er op los proeven. Probeer dan zeker ook eens de Starbucks Nespresso cups

Cursus 

Een barista voor koffie is als een sommelier voor wijn. Een goede barista is dus een must voor elke goede koffiebar. Hoe gezellig de bar ook is, zonder kwaliteitsvolle koffie én de juiste presentatie stelt de zaak eigenlijk niet zoveel voor. Volg daarom zeker een (uitgebreide) cursus. Je hebt intensieve en minder intensieve opties. In veel gevallen moet je eerst een basiscursus volgen, maar kan je daarna op meer gespecialiseerde technieken focussen. Eens je de cursus(sen) gevolgd hebt, rest er je maar een ding: oefenen, oefenen, oefenen! 

Je eigen accenten 

Je kan je pas verworven barista-technieken gebruiken als hobby. Of je kan ook je eigen zaak starten, als dat financieel haalbaar is. In elk geval is het wel belangrijk om je eigen accenten te leggen zodat je niet verdrinkt tussen de andere koffiebars. Enkele suggesties: ga voor een vast koffiemerk, illy bijvoorbeeld, leg een kleuraccent in je decoratie, zorg voor een lekker versgemaakt gebakje bij de koffie, installeer een gigantische boekenkast of opteer voor heel veel planten. Succes! 

Lees ook deze artikelen