Hoe shop je zo veilig mogelijk online?

Het gemak van online shoppen is ongeëvenaard. In de meeste gevallen kun je heel snel een bestelling plaatsen en wordt het ook nog eens binnen een paar dagen thuisbezorgd bij je. Maar niet elke webshop is veilig. Daarom is het verstandig om voordat je bestelt eerst goed te checken of je wel met een betrouwbare webwinkel te maken hebt. In dit artikel geven we je enkele tips om zo veilig mogelijk online aankopen te doen.

Check of de webshop voldoet aan de richtlijnen

Veiligheid staat altijd voorop, zowel voor consumenten als voor ondernemers. Als je zelf een webshop hebt, moet je immers voldoen aan allerlei wettelijke regels op dit gebied. Echt betrouwbaar wordt een webshop pas als hij controleerbaar voldoet aan deze richtlijnen. Dat is bijvoorbeeld te zien als er een keurmerk gevoerd wordt waarmee deze betrouwbaarheid wordt uitgedragen, nadat hij is gecontroleerd door een onafhankelijke partij. Denk daarbij aan Webwinkelkeur.

Ga voor de veiligheid van een creditcard

Alle aankopen die je doet met een creditcard, zijn standaard verzekerd tegen kwijtraken en schade. Daarom is een creditcard aanvragen zeker verstandig als je graag veilig online wilt shoppen. Stel dat er een pakketbezorger net iets te onstuimig omgaat met jouw online bestelde apparaat en het is beschadigd. Dan weet je dankzij de creditcardbetaling in ieder geval zeker dat je de schade vergoed krijgt, of de webshop nu soepel meewerkt of niet. Zie het als een extra beveiliging voor alle aankopen die je online doet.

Tips om te checken of de webshop veilig is:

  • Wordt er een duidelijk contactadres en Kamer van Koophandel-inschrijving gecommuniceerd of is er alleen een contactformulier zonder gegevens te vinden? Hieraan kun je snel zien of de webshop betrouwbaar is of niet.
  • Bekijk reviews van de webshop, het liefst van een onafhankelijke bron, zoals Trustpilot of Klantenvertellen. Op de eigen site kunnen ze natuurlijk besluiten om alleen de positieve reviews te plaatsen, maar dat lukt niet bij een onafhankelijke partij. Laat je overigens ook niet zomaar beïnvloeden door slechte reviews, want boze klanten geven in hun emotie al snel één ster. Lees op je gemak waarom ze ontevreden zijn en bepaal of dit voor jou een belangrijk argument is of niet.
  • Heel simpel, maar we stippen het toch nog maar even aan: een beveiligde internetverbinding. Door middel van een zogenaamd SSL-certificaat kan de webshop ervoor zorgen dat je een (groen) slotje in de adresbalk van je browser ziet. Dit betekent dat alle gegevens die je verstuurt via de webshop versleuteld worden verzonden. Hackers kunnen deze data niet zomaar misbruiken. Zie je geen slotje? Koop dan niets in de webshop.

Lees ook deze artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *