Wifi tips voor goed signaal door je hele huis

Slechte Wifi is voor veel mensen tegenwoordig frustratie nummer één. Traag internet op je mobiel of haperend Netflix kijken zit niemand op te wachten. Daarnaast betaal je waarschijnlijk iets van 40 euro per maand voor je internetverbinding, maar een groot deel van je snelheid gaat in lucht op. Zonde, dus hier wat tips om je Wifi optimaal in te richten.

Je internetsignaal komt je huis binnen op het modem van je provider. Hoe snel die verbinding ook is, Wifi is in de praktijk de grootste bottleneck als het aankomt op snelheid en stabiliteit. Zeker omdat het standaard modem wat internet providers standaard meeleveren niet al te best is. Daarnaast hebben alle buren om je heen ook Wifi, dus dat zit elkaar al lekker in de weg. Bovendien kan een Wifi-signaal slecht door muren, vloeren en glas. Er zijn echter oplossingen voor die zorgen dat je zelfs in de tuin of op zolder gewoon een goed signaal hebt.

Kanaal en frequentie

Een Wifi-signaal kan verzonden worden op verschillende kanalen. Zitten jij en je buren op hetzelfde kanaal, dan heb je geheid allebei een tragere verbinding. Sommige modems kunnen zelf het meest optimale kanaal kiezen, maar er bestaan ook apps en programma’s zoals bijvoorbeeld Vistumber waarmee je een compleet overzicht krijgt van alle netwerken om je heen en welke kanalen zij gebruiken. Kies dan dus voor je eigen netwerk simpelweg een kanaal dat nog niet in gebruik is in jouw omgeving.

Als je draadloze apparaten en het modem of router het ondersteunen, kies dan altijd voor het 5 Ghz signaal in plaats van 2.4 Ghz. Dit is namelijk minder gevoelig voor andere storende apparatuur zoals Bluetooth appraten, magnetrons, etc. Daarnaast zijn er simpelweg minder 5 Ghz Wifi-netwerken, waardoor je minder last hebt van naastgelegen netwerken. Nadeel is echter weer dat het bereik wat kleiner is, maar dat is op te lossen met een mesh-netwerk of een repeater.

Mesh-netwerk en repeaters

Een Mesh-netwerk is het nieuwste op het gebied van een goed dekkend Wifi-netwerk. Hiermee heb je meerdere zenders/ontvangers verspreid in huis die allemaal verbinding met elkaar maken en zo overal een goed signaal geven. Setjes zijn wel duur, denk al snel aan ruim 200 euro voor een kwalitatieve Mesh-set. Voordeel is ook dat je er vaak een app bij krijgt waarmee je alles makkelijk in kunt stellen of bijvoorbeeld bepaalde apparaten limieten op kunt leggen. Voor de kinderen bijvoorbeeld geen Wifi in de avond, of een snelheidslimiet op de apparaten van gasten.

Repeaters zijn ook een mogelijkheid en een stuk goedkoper, maar de snelheid is vaak ook minder. Zowel het verzenden als ontvangen gaat over dezelfde verbinding, en heb je op de repeater dus vaak ook maar halve snelheid. Voordeel is wel dat deze universeel zijn, en je deze dus ook gewoon op het modem van je provider kunt verbinden.

Wifi-service of Powerpromise

Het is maar net welke naam ze eraan geven, maar veel providers hebben tegenwoordig een Wifi-service. Zij merken ook dat klanten gefrustreerd raken van slechte Wifi en sturen desnoods een monteur om het op te lossen. Wat de monteur dan doet is ten eerste kijken naar de meest optimale instellingen en daarna een meting. Blijkt dat de ontvangst ergens in huis slechts is kan de monteur eventueel een repeater plaatsen of samen kijken naar een andere oplossing.

Bedraad aansluiten

Het gaat wellicht een beetje tegen je principes in tegenwoordig, maar een kabel trekken blijft altijd de beste oplossing voor een snelle en stabiele verbinding. Kijk je dus vaak Netflix of Videoland op je Smart tv, trek dan gewoon een ethernetkabel van je modem naar je tv in plaats van je tv verbinding te laten maken met het Wifi netwerk.

Lees ook deze artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *