Hoe ga je om met financiële stress?

Financiële stress komt steeds vaker voor. Zeker gezien de huidige tijden. Met de torenhoge inflatie is de koopkracht drastisch afgenomen. Zowel voor rijk als arm. Het is dan ook niet gek dat dit extra veel zorgen oplevert. Helemaal wanneer je altijd al maar net rond kon komen. Misschien heb je nu zelfs geen enkel idee meer hoe je persoonlijke geldzaken kunt regelen, welke mogelijkheden er zijn en hoe je af kunt rekenen met de financiële spanningen in je leven. 

Gelukkig zijn er ook in deze tijd genoeg manieren om met financiële stress om te gaan. Om weer inzicht te krijgen in je geldzaken en alles op de rit te krijgen. In dit artikel geven we enkele tips om de stress en het gevoel van machteloosheid te verminderen. 

Ontdek de verschillende mogelijkheden 

Financiële stress ontstaat vaak door financiële tegenvallers. Bijvoorbeeld op het moment dat je spaarrekening net flink uitgedund is en dan de auto kapot gaat of er een enorme lekkage is ontstaan in huis. Dit zijn dingen die direct opgelost moeten worden, maar heel moeilijk worden als er geen financiële buffer meer aanwezig is. 

Gelukkig is dit niet onmogelijk om op te lossen. Er zijn tal van mogelijkheden. Ook in tijden van nood. Een lening aanvragen is voor veel mensen bijvoorbeeld taboe. Bij financiële nood wil je jezelf immers niet nog dieper in de nesten werken. Bedenk echter goed dat de regelgeving omtrent lenen door de jaren heen enorm is veranderd. Je kunt tegenwoordig dan ook nog enkel geld lenen wanneer dit financieel mogelijk is. Er worden zulke strenge voorwaarden gesteld, zodat je enkel geld kunt lenen wanneer je dit ook daadwerkelijk terug kunt betalen. Een goed alternatief wanneer je spaarrekening nét geplunderd is en je een grote uitgave móet doen. 

Weet waar je recht op hebt 

In Nederland beschikken we over een heel goed systeem waarbij de mensen met de laagste inkomens zoveel mogelijk worden gesteund. Op die manier moet iedereen comfortabel kunnen leven. Veel mensen weten echter niet waar ze recht op hebben of hebben vrijwel geen enkel idee dat ze in aanmerking komen voor diverse toeslagen. Wanneer je merkt dat je maandelijks nauwelijks rond kunt komen, is het dan ook slim om dit eerst eens uit te zoeken. Vraag hierbij om hulp van de Belastingdienst. Wellicht zijn er enkele toeslagen waar je voor in aanmerking kunt komen en die maandelijks verlichting kunnen bieden. 

Krijg inzicht in jouw financiële situatie 

Financiële stress en een gevoel van machteloosheid ontstaat snel wanneer je niet weet hoe jouw financiële situatie er precies uitziet. Veel mensen leven met de dag en hebben geen idee wat er eigenlijk precies maandelijks in- en uit gaat. Hierdoor geven ze onnodig veel geld uit aan kleine dingen of geven ze meer uit dan ze eigenlijk hebben. Dit veroorzaakt problemen op de lange termijn. Ga er daarom echts een goed voor zitten en krijg inzicht in jouw financiële situatie. Ontdek zo ook direct hoeveel je maandelijks zou kunnen sparen en waar je op zou kunnen besparen. Schakel eventueel de hulp in van een budgetcoach. 

Lees ook deze artikelen