Hackers lieten nietsvermoedende YouTube-bezoekers cryptocurrencies minen

Terwijl de werkelijke waarde van cryptocurrencies blijft fluctueren, blijft de wens om rijk te worden van gedecentraliseerd digitaal geld alsmaar groeien.

Trend Micro, antivirussoftwareprovider, onthulde vorige week dat schadelijke Youtube-advertenties werden weergegeven die heimelijk cryptocurrency Monero genereerden via de computer van de websitebezoekers. Het probleem werd ontdekt nadat gebruikers begonnen te klagen op sociale media dat YouTube-advertenties hun antivirussoftware activeerden. Het grootste deel van de advertenties verscheen op woensdag en slachtoffers waren te vinden in een handvol landen waaronder Japan, Frankrijk, Taiwan, Italië en Spanje.

Een onafhankelijke beveiligingsonderzoeker, Troy Mursch, vertelde Ars Technica dat YouTube waarschijnlijk als doelwit werd gebruikt omdat “gebruikers meestal op de site zijn voor een langere periode. Dit is een belangrijk punt voor cryptojacking-malware, want hoe langer de gebruikers cryptocurrency ‘mined’, hoe meer geld er wordt verdiend.”

Google, het moederbedrijf van YouTube, bevestigde de cryptojacking-dreiging en publiceerde een officiële verklaring over de aanval:

“Mining cryptocurrency door advertenties is een relatief nieuwe vorm van misbruik die ons beleid schendt en een die we actief hebben gevolgd. We voeren ons beleid af via een uit meerdere lagen bestaand detectiesysteem op onze platforms dat we bijwerken zodra nieuwe bedreigingen zich voordoen. In dit geval werden de advertenties binnen twee uur geblokkeerd en werden de kwaadwillende adverteerders snel van onze platforms verwijderd.”

Lees ook deze artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *