Geld sparen en termijndeposito’s, hoe zit dat nou eigenlijk?

Waarschijnlijk heb jij net als ons geen geldboom in de tuin staan. Een onuitputbare bron van briefjes geld die je helpt wanneer je het nodig hebt. Nee, helaas zullen wij ons hard verdiende geld moeten sparen. Maar hoe? In dit artikel vertellen we je er meer over.

Spaarrekening of depositorekening?

Wanneer je geld wilt sparen, dan zijn er verschillende mogelijkheden. De kans is groot dat je direct denkt aan een spaarrekening. Dat is er inderdaad één van, maar je hebt bijvoorbeeld ook een depositorekening. Welke je moet kiezen hangt geheel af van je eigen wensen en mogelijkheden, maar vandaag gaan we je iets meer vertellen over hoe die keuze het beste te maken is.

Om te beginnen vertellen we in het kort de hoofdzakelijke verschillen tussen de twee: met een gewone spaarrekening kun je altijd over je geld beschikken. Met een deposito kan dat niet, maar heb je vaak wel een hogere rente. Wanneer je dus te allen tijde over een je spaargeld wilt beschikken, dan is een spaarrekening wellicht voldoende. Maar wil jij graag van je gespaarde geld nóg meer geld maken, dan is een deposito misschien wel de juiste optie.

De spaarrekening

De spaarrekening zoals je die waarschijnlijk kent, wordt ook wel een ‘vrij opneembare’ spaarrekening. Voor zo’n rekening geld dus dat je op elk moment een bedrag van de spaarrekening kan opnemen. Ook kan op elk moment een willekeurig bedrag worden gestort, maar bijvoorbeeld ook een vast maandelijks bedrag. Ook is het mogelijk om géén geld op de rekening te hebben staan.

Depositorekening

En dan is er dus de depositorekening. Hierbij word je geld voor een langere periode vastgezet, bijvoorbeeld voor 1 jaar, 5 jaar of zelfs 20 jaar. De mogelijkheden van de termijnen verschillen vaak per bank of aanbieder, maar het idee is vaak dat hoe langer het geld vaststaat, hoe hoger de rente is die je erop verdient. Daarnaast is het goed om te weten dat je op één moment in één keer een bedrag inlegt. Daarna is het niet mogelijk tot dat geld te beschikken, maar houd je dus uiteindelijk wel meer over.

Hogere rente? Kies voor de depositorekening

Wat de beste keuze is, is natuurlijk volledig afhankelijk van je eigen wensen. Mensen met wat minder spaargeld zullen sneller kiezen voor een ‘gewone’ spaarrekening, terwijl anderen liever kiezen voor de grotere winst op de lange termijn. Met andere woorden: spaargeld kan je het beste beleggen op een deposito als je dat voor langere tijd kan missen.

Toch besloten dat je wilt investeren en gaat voor de hoogst mogelijke rente? Dan is de deposito dus precies wat je zoekt. Maar dan is er altijd nog de vraag wélke depositorekening je opent. Voor welke tijdsduur bijvoorbeeld, of tegen welke rente? Het kan nogal een uitdaging zijn om uit te zoeken welke rekening het beste bij jouw situatie past. Gelukkig zijn er online een aantal tools. Zo wordt een deposito vergelijken een stuk eenvoudiger.

Lees ook deze artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *