FIFA Ultimate Team – waarom is de game mode zó leuk en verslavend?

FIFA Ultimate Team viert deze maand zijn tiende verjaardag. Miljoenen spelers vanuit de hele wereld strijden dagelijks tegen elkaar in deze extreem verslavende game mode van het populaire voetbalspel. Maar wat maakt FIFA Ultimate Team, ook wel FUT genoemd, nou zo populair én verslavend? En kies je ervoor om wekenlang te spelen om één goede speler te kunnen kopen, of koop je online als quick-fix je FIFA-munten? Let’s see…

First things first… wat is FIFA Ultimate Team?

Op het hoogste niveau is FIFA Ultimate Team een ​​spelmodus waarin je een fantasieteam van spelers van over de hele wereld samenstelt en vervolgens wedstrijden met ze speelt tegen de computer en/of andere spelers online. Om betere spelers te krijgen, moet je munten verdienen, die je verdient door wedstrijden te spelen, succesvol te zijn in toernooien en door je bestaande spelers op de transfermarkt te verkopen. Er is geen vastgesteld doel in Ultimate Team, maar de meeste spelers proberen het team dat ze willen te bouwen en ervoor te zorgen dat de spelers perfect met elkaar samenwerken.

En waarom is Ultimate Team zo populair?

Je zou dat heel simpel uit kunnen leggen: FIFA Ultimate Team is een bron van leuke gameplay. Tegelijkertijd is het verslavend omdat het constant veranderd. Ultimate Team houdt precies bij hoe je team het doet, welke spelers het goed doen en hoe lang je je keeper al in dienst hebt. Daarnaast zijn er zogenaamde speciale kaarten en Team of the Week-kaarten. Dit zijn spelers met speciale statistieken aan de hand van hun prestaties in het echte leven. Daarnaast zijn er speciale varianten van Man of the Match, FIFA’s Team of the Year, Team of the Season en ga zo maar door.

“De kick die je krijgt is vergelijkbaar met toen je vroeger op het schoolplein pakjes met voetbalkaartjes openmaakte”, zegt Mat Prior, de man achter de allereerste editie van FUT. “Je hebt de kans iemand als Messi eruit te toveren, maar net zo goed krijg je iemand die veel minder populair is”, vervolgt hij.

Het bouwen van een droomteam

“We hebben de fantasyvoetbal een stap voorwaarts gebracht en stellen gamers in staat hun droom te realiseren en hun eigen droomteam op te bouwen.

FUT-verslaafden weten dat elk team een ​​delicaat evenwicht tussen yin en yang is, en dit was een zeer bewuste beslissing van EA Sports. “Het belangrijkste ideaal is dat er geen einde aan kan komen. Het gaat niet alleen over het verzamelen van de 11 beste spelers en dan ben je klaar. Je begint vaak met één goede speler, en bouwt vanuit daar verder.”

Creative director Adam Shaik zegt dat het erom gaat sport relevant te maken voor gamers. “Mensen die het spelen genieten er echt van, ze hebben een geweldige tijd en raken er super mee bezig en willen steeds meer doen.”

Hoe kom je aan die goede spelers?

Het punt is dat de meeste mensen die Ultimate Team spelen nooit de beste spelers uit het spel kunnen krijgen. Je zou een Duitse verdediger kunnen krijgen waar je nog nooit van gehoord hebt, maar de spelers die je eigenlijk wilt, zoals een in-form Kylian Mbappe, of een Diego Maradona Icon, zijn ongelooflijk zeldzame drops, en als gevolg daarvan kosten ze miljoenen in-game munten op de transfermarkt. Nu zijn er een aantal manieren om miljoenen munten te verzamelen.

Hierboven legden we al uit dat je wedstrijden moet winnen, toernooien moet verslaan en moet handelen op de transfermarkt. Feit blijft echter dat zelfs als je dat geweldig doet, het niet echt storm loopt met het aantal munten. De oplossing? Het kopen van Fifa punten om daarmee zogenaamde packs te kopen. Het idee is dat in zo’n pack spelers kunnen zitten die je weer voor veel geld op de transfermarkt kunt verkopen, met als resultaat een hogere in-game bankrekening.

Een andere optie is het kopen van FIFA coins via online aanbieders. Dit maakt het leven in je FIFA game een stuk makkelijker en geeft je, zelfs als casual gamer, de mogelijkheid om een geweldig Ultimate Team neer te zetten. Een betrouwbare aanbieder om online FIFA coins te kopen is FutStore.nl, waar je voor ongeveer tien euro al ruim 100.000 coins kunt kopen. Echt volgens de regels is het overigens niet. Maar ter vergelijking: voor 100.000 coins moet je zo’n 200 FUT-wedstrijden spelen. Dan is de keuze soms snel gemaakt, lijkt ons.

Spelersbeoordelingen

Eén ding waar de meeste voetbalfans zich mee identificeren is het constante argument tussen vrienden over de kwestie van spelersbeoordelingen. En daarin zijn ze niet alleen.

“Het gebeurt ook op kantoor”, zegt Adam. “We hebben heel verschillende meningen over wie beter is en waarom ze beter zijn. “Het is meestal het eerste wat een speler zegt wanneer ze binnenkomen om met ons samen te werken…” Waarom is mijn snelheidsbeoordeling niet hoger?” of “Waarom ben ik niet sterker?”

Je kunt dan ook uren praten over FUT en zijn spelers. “Wat voor één persoon goud is, is voor een ander persoon troep. Sommige teams kunnen iemand als Neymar extreem goed gebruiken, terwijl hij voor andere teams nutteloos zou zijn. Er is geen beste team, er zijn zoveel verschillende combinaties”.

Is het je tijd waard?

Al meer dan 7 jaar speel ik zelf FIFA Ultimate Team, dus van mij krijg je waarschijnlijk geen objectief antwoord. Toch kom je als je van voetbal én gamen houdt eigenlijk niet onder Fifa Ultimate Team uit. Het is leuk, verslavend, wordt constant verbeterd en is eigenlijk geen één dag hetzelfde. Klinkt goed, toch? See you online!

Lees ook deze artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *