Eet spare-ribs en verander je lichaam in een vet-verbrandende machine

Er is iets met het woord ‘dieet’ dat veel negativiteit met zich meebrengt. ‘Nee, dank je. Ik dieet niet’, is dan ook een heel normale reactie wanneer iemand over diëten begint. Een dieet betekent namelijk in veel gevallen dat je bepaald voedsel moet laten staan, of dat je net even wat meer moeite moet doen om de dag door te komen.

Maar wat nou als dat ‘dieet’ betekent dat je die laatste paar kilo’s vet van je lichaam af kan werken, waardoor je eindelijk je harde werk in de sportschool tevoorschijn kan laten komen én dat je daarbij gewoon kan barbecueën en spare-ribs en biefstuk mag blijven eten? Een dieet dat in dat geval wellicht werkt, is het populaire keto-dieet, dat je lichaam in staat stelt ontzettend snel vet te verliezen. In principe komt een keto-dieet neer op een dieet met een zeer laag aantal koolhydraten en veel vetten. Wanneer je lichaam weinig koolhydraten binnenkrijgt, komt het lichaam in ketose, een metabolisch proces waarbij het lichaam niet genoeg glucose heeft om energie te produceren en in de plaats daarvan vet gebruikt om energie vrij te maken.

Slanker en gezonder

Gewoonlijk heeft het ketogene dieet grote voordelen voor de gezondheid voor patiënten met diabetes of epilepsie. Maar het is ook bewezen een snelle manier om lichaamsvet aan te vallen, waardoor je slanker en gezonder wordt.

Sportdiëtist Pam Nisevich Bede zegt dat zij atleten traint met een dieet dat gebaseerd is op 75 procent vet, 20 procent eiwit en slechts 5 procent koolhydraten. Wel waarschuwt ze dat het dieet niet altijd makkelijk te volgen is voor personen die gewend zijn ‘s ochtends standaard een broodje te eten. Maar met de focus op vetrijk voedsel zoals spek, noten, biefstuk en spare-ribs lijkt het ons niet geheel onmogelijk. “Veel eieren”, voegt ze daar nog aan toe. “Als je een keto-dieet volgt, zijn eieren je beste vriend”.

Het Keto-dieet bevat elementen van het Atkins-dieet en het Paleo-dieet. Het wordt bereikt door het vermeiden van granen, fruit, zuivelproducten en zetmeelrijke groenten. Groene groenten, boter, olijfolie, vlees, kip en vis zijn wél gewenst op je bord. Daarnaast zorgt het keto-dieet ervoor dat je minder hongerig bent, waardoor je niet teveel et. Ook verbetert het je risico op HDL-cholesterol en vermindert het de kans op hartziektes.

Nadelen van een keto-dieet

Toch is het niet alleen rozegeur en maneschijn. Veel mensen lijden bij het volgen van een keto-dieet namelijk aan een zogenaamde ‘keto-griep’, waarbij ze zich moe en uitgedroogd voelen. Je lichaam is namelijk gewend energie te halen uit glucose uit koolhydraten. Vet is op haar beurt een minder efficiënte energiebron.

“Je kan niet zomaar wakker worden en zeggen: ‘Oke, vandaag begin ik met keto'”, zegt Bede. “Dat is namelijk een goede manier om snel te falen. Je moet het voedsel dat je de hele dag eet goed vooruit plannen. Plus, als je zwaar traint, kan het effect hebben op je prestaties”, vervolgt ze.

Total
22
Shares

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*