Seks op oudere leeftijd maakt je gelukkiger en gezonder!

Seksuele activiteit is een essentieel onderdeel van intieme relaties, maar de kans is groot dat er steeds minder seks plaatsvindt naarmate men ouder wordt. Maar hoewel onderzoek aantoont dat de frequentie van seksuele activiteit met de leeftijd afneemt, blijft seks voor veel ouderen nog steeds een belangrijk onderdeel van hun leven.

Gezond én gelukkig

Nieuw onderzoek toont nu aan dat seks op oudere leeftijd niet alleen gezond is, maar dat het personen ook nog eens gelukkiger maakt. Uit het onderzoek bleek dat 85% van de mannen van 60-69 jaar aangeeft seksueel actief te zijn – net als 60% van de personen in de leeftijd van 70-79 en 32% van de personen in de leeftijd van 80 en ouder. Vrouwen bleken minder seksueel actief te zijn naarmate ze ouder werden, maar studies tonen aan dat, net als mannen, veel vrouwen ook seks willen blijven hebben naarmate ze ouder worden. Studies in de Verenigde Staten melden vergelijkbare niveaus van seksuele activiteit in deze leeftijdsgroepen.

Recent onderzoek keek het seksleven van 2.577 mannen en 3.195 vrouwen van 50 jaar en ouder. Er werd gevraagd of ze het afgelopen jaar een daling hadden ervaren in hun niveau van seksueel verlangen, frequentie van seksuele activiteit of het vermogen om een ​​erectie te krijgen (mannen) of seksueel opgewonden te raken (vrouwen). Meer seks lijkt in bijna alle gevallen verantwoordelijk te zijn voor een ‘leuker leven’.

Seksueel verlangen

“We ontdekten dat mannen die een afname van seksueel verlangen meldden, vaker kanker of andere chronische ziekten ontwikkelden die hun dagelijkse activiteiten beperkten. Mannen en vrouwen die een afname van de frequentie van seksuele activiteiten meldden, hadden ook meer kans om een ​​verslechtering te ervaren in hoe zij hun gezondheidsniveau beoordeelden. En mannen met erectiestoornissen hadden ook vaker de diagnose kanker of hart- en vaatziekten. Het is echter belangrijk op te merken dat veranderingen in seksueel verlangen of functie het gevolg kunnen zijn van een niet-gediagnosticeerde ziekte in een vroeg stadium.”

Daarnaast bleek uit het onderzoek dat oudere volwassenen meer van het leven genieten als ze seksueel actief zijn. “En degenen die een afname van seksuele activiteit ervaren, rapporteren een slechter welzijn dan degenen die hun niveau van seksueel verlangen, activiteit en functie in het latere leven handhaven”. Daarnaast stelden ze vast dat mannen die op latere leeftijd actief zijn, een beter geheugen hebben dan mannen die dit niet doen.

Het is geen geheim dat seks kan helpen om een ‘feel good’-factor te produceren. Dit komt grotendeels omdat tijdens seks er een afgifte van endorfines is, die een gelukkig of opgetogen gevoel genereren. Dit heeft echter niet alleen invloed op onze geestelijke gezondheid, omdat hogere niveaus van endorfine ook worden geassocieerd met een grotere activering van het immuunsysteem – wat het risico op kanker en hartaandoeningen kan verminderen. Gezond én lekker dus!

Lees ook deze artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *