Een onzuivere huid

Zowel een onzuivere huid als acne verschijnt vaak tijdens de puberteit, maar bij sommige mensen verschijnt dit hun hele leven. Dit soort onzuiverheden leiden tot veel onzekerheid, met name in de puberteit. Veel jongeren hebben niet genoeg geld om te investeren in geschikte huidverzorgingsproducten zoals Vichy normaderm. Tekenen van een onreine huid zijn onder meer acne, puistjes, grote poriën en een glanzende en vette huid. Wanneer de huid vuiler wordt, raken de poriën op het huidoppervlak verstopt. Als gevolg hiervan hoopt talg, het vet dat de huid zacht houdt, zich op in de talgklieren. Dit fenomeen kun je opmerken door het ontstaan van acne op de huid. Als bacteriën zich vermenigvuldigen in de verstopte poriën en deze ontstoken raken, vormen er daar cysten.

De oorzaken van een onzuivere huid

Een vette en een onzuivere huid is het directe gevolg van een verhoogde talgproductie in de talgklieren. Dit wordt over het algemeen veroorzaakt door hormonen, maar ook andere factoren kunnen dit soort onzuiverheden veroorzaken. Vooral de androgenen, oftewel de mannelijke hormonen leiden bij vrouwen en mannen tot stimulatie van de talgklieren. Hierdoor hebben jongens vaak meer last van puistjes dan meisjes. Het is niet de hoeveelheid of de mate van de afgifte van de hormonen die de onzuiverheden veroorzaakt maar de onbalans in de hormoonafgifte. Dit verklaart de grotere kans op onzuiverheden in de zwangerschap en de adolescentie, want dan is er een grotere onbalans als het gaat om hormonen.

Stress

Een andere belangrijke oorzaak voor het ontstaan van onzuiverheden in stress. Maar eigenlijk is dit vergelijkbaar aan de eerdergenoemde oorzaak, namelijk hormonen. Dit slaat namelijk opnieuw op hormonen, maar niet op androgenen maar op de stresshormonen. De hormonen testosteron en cortisol verhogen de talgproductie, hierdoor krijg je meer onzuiverheden in tijden van stress. Daarom is alleen investeren in de juiste producten voor jouw huid niet genoeg. Er spelen dus niet alleen interne factoren, maar zeker ook externe factoren een grote rol op de mate van onzuiverheden in de huid. Heb je veel last van onzuiverheden, probeer dan om stressvolle gebeurtenissen te ontwijken of leer om hier beter mee om te gaan.

Cosmetica en producten

Net als stress zijn de cosmetica en haar producten een externe invloed, oftewel een invloed van buitenaf. Wij smeren tenslotte zelf producten op onze huid, in de hoop dat dit onze huid verder helpt. Toch doen deze producten vaak meer kwaad dan goed. Het gebruik van vettige producten leidt juist tot een snellere ophoping van talg in de talgklieren. Mensen gebruiken vaak vettige crèmes, wanneer ze een droge huid hebben, maar dit kan acne als gevolg hebben. Verder kunnen make-up producten de talgklieren en poriën ook verstoppen. Het is dan ook heel belangrijk om goed de huid te reinigen na het gebruiken en dragen van deze producten.

Onvoldoende of slechte reiniging van de huid

Zoals hiervoor ook al benoemd is het reinigen van de huid heel belangrijk voor het voorkomen van verstoppingen van poriën. Zeker als je make-up gebruikt hebt. Naast dat het heel goed voor de huid is is het ook beter voor de mentale staat, want een momentje voor jezelf nemen om in alle rust de make-up te verwijderen, kan heel fijn en aangenaam zijn. Tot slot kunnen enkele medicijnen of kalmerende middelen onzuiverheden in de huid veroorzaken of verergeren.

Lees ook deze artikelen