Een dag zonder koffie: zou het jou lukken?

Voor wie geen koffie lust of het nauwelijks drinkt zal het niet echt een uitdaging zijn. Maar voor mensen die er dagelijks meerdere kopjes tegenaan gooien, kan het best pittig zijn. Een hele dag zonder koffie. Zou het jou lukken? Zomaar een willekeurige, alledaagse dag van je leven starten en hierop de hele dag geen koffie drinken? Waar zou je tegenaan lopen, hoe moeilijk zou je het vinden, en waarom precies?

Je mist je vaste momentjes

Besluit je om een dagje geen koffie te drinken, dan zal je het waarschijnlijk direct na het opstaan al knap lastig krijgen. Want zeg nou zelf, die prachtige Nespresso koffiemachine waar je zo blij mee bent, die valt zeker in de ochtend maar lastig te negeren.

Koffiedrinken gaat bij heel veel mensen vooral om vaste momentjes, om routines. Ga maar eens na voor jezelf. De kans is heel groot dat je iedere dag op precies dezelfde momenten een kopje voor jezelf inschenkt. Direct na het opstaan is daarbij misschien wel het bekendste moment, dat je met de meeste andere koffiedrinkers zal delen. Want het is een feit, voor veel mensen start de dag simpelweg niet voor zij hun eerste kopje op hebben.

Kom je dit moment goed door zonder koffie, dan heb je al een belangrijke stap gezet in je koffieloze dag. Maar je bent er nog lang niet! Ben je deze dag thuis, dan ben je misschien gewend om ook in de loop van de ochtend een kopje in te schenken. Een lekker, uitgebreid kopje waar je eens even goed voor gaat zitten, waarschijnlijk. Waar je met je melkopschuimer zo’n lekkere schuimlaag op hebt gemaakt. Ook dit ritueel loop je vandaag mis, en dat zal je vast en zeker zwaar vallen. Koffie met een koekje, lekker op de bank, smaakt toch veel minder zonder koffie…

Ook als je op je werk bent heb je het nu waarschijnlijk lastig. Zeker als je al je collega’s lekker hun kopjes op ziet drinken, kletsend en wel. Meer dan eens wordt nu duidelijk dat koffie meer is dan een drankje, het is een onderdeel van je leven geworden.

Blijf je wel een beetje wakker?

Ben je de dag een beetje doorgekomen, dan wacht je alleen begin van de avond misschien nog een lastig momentje. Veel mensen vinden het lekker om direct na het eten, of een uurtje of wat later, nog een kopje te drinken om de dag af te sluiten. Ook hier gaat het vaak weer om een vast momentje, met je partner of mensen die misschien op bezoek zijn. Lastig hoor, om dan je koffie te laten staan!

De kans is ook groot dat je merkt dat je ’s avonds moeier bent dan normaal, of je zelfs de hele dag al suf en niet zo scherp voelt. Drink je een dag geen koffie, dan krijg je tenslotte ook opeens geen cafeïne binnen, en dat kan best even wennen zijn. Heeft het gebrek aan dit stofje én aan alle vaste momentjes die zonder koffie niet hetzelfde waren ervoor gezorgd dat je het lastig hebt gehad op je dag zonder koffie? Of heb je juist besloten om wat te gaan minderen qua koffie, om dit soort ontwenningsverschijnselen op een koffieloze dag tegen te gaan?

Lees ook deze artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *