E-commerce: wat zijn de vooruitzichten in 2022?

De pandemie gaf e-commerce een klepper van een boost: meer dan ooit vertoeven we en kopen we online. En grote spelers wisten hier maar al te goed op in te spelen. De concurrentie online is pittiger dan eerst, maar wordt het ook echt knokken om je online zichtbaarheid te handhaven, of valt dat wel mee? En hoe zit het met online betalingen? Welke evoluties en nieuwigheden mogen we verwachten het komende jaar?

Knokken? 

Knokken is misschien veel gezegd, maar de algemene boodschap die we je willen meegeven voor 2022 is: stay focused & on track. Want up-to-date blijven is zeker weten de boodschap. Nieuwigheden en online trends komen en gaan als een sneltrein en natuurlijk is niet elk new hot item in het e-commercelandschap de moeite om meteen blindelings te volgen, maar je moet wel weten wat er gebeurt. Want, komt er iets interessants om jouw business in de picture te zetten en je te onderscheiden van de rest voorbij, dan ben je er maar het beste als de kippen bij en grijp je die kans met beide handen. 

Neem nu online betalen 

De eisen van de klant liggen hoog en alles moet snel, sneller, snelst. Bovendien zijn klanten niet op hun mond gevallen, sublieme klantenservice en perfecte nazorg zijn essentieel om terugkerende klanten te verkrijgen. Het kan niet snel genoeg gaan. Neem nu online betalen. In een wip hebben we tegenwoordig afgerekend. We windowshoppen op instagram, bestellen via de website, betalen met onze telefoon en gaan onze aankoop eventueel zelf ophalen, fysiek in de winkel. Order, pay & collect: omnichannel op z’n best. Maar in 2022 gaan we nog verder. 

Persoonlijker

Personalisatie zal een steeds grotere rol spelen in de gehele verkoopervaring van de klant. Door gerichtere datagedreven technologieën zullen de individuele customer experience veel unieker zijn. En deze combinatie data gaat verder dan weten hoe vaak de klant met creditkaart betaalt. De juiste data aan elkaar koppelen levert namelijk zeer gedetailleerde klantenprofielen op, die een schat aan informatie blootgeven over jouw klant. Met als resultaat? Hogere conversies. Want zo kan je veel specifieker en doeltreffender actie ondernemen en communiceren. Je commerciële boodschappen zullen als minder irritant worden ervaren, want je weet veel beter wanneer, hoe en of de klant bereid is om te kopen. Het juiste product (of de juiste content) op de juiste moment aan de juiste persoon, precies dat.

Lees ook deze artikelen