De wereld van de e liquids

E liquids, oftewel vloeistoffen die verdampt worden bij het gebruik van een elektrische sigaret, ook wel vapen genoemd, vormen een wereld op zich. E liquids zijn vloeistoffen die voornamelijk samengesteld zijn met toegevoegde aroma’s voor de smaak, een percentage PG en VG, stoffen die de ervaring van het vapen bepalen, soms gedestilleerd water en al dan geen nicotine. Het aantal samenstellingen en smaken is enorm met daarbij nog de verschillende nicotinegehaltes aflopend tot nul procent. Maar er is een relatief eenvoudige manier om je door dit woud van keuze mogelijkheden heen te loodsen. Een Nederlands merk Millers liquid heeft een mooie serie e liquids op de markt met goede richtlijnen om je persoonlijke filters op los te laten.

Verschillende smaken

Er zijn net zoveel type mensen die vapen als er smaken e liquids zijn. Het is dus het simpelst om bij jezelf na te gaan wat je eigenlijk lekker vindt aan het vapen. De vele damp die vrijkomt, de kriebel in je keel, het aroma dat na suddert op je tong, de sensatie van tabak, het zachte volle, of het pittige scherpe van de smaak. Veel vragen maar die sturen je wel in een bepaalde richting. Millers liquid heeft een vijftal series e liquids op de markt die geordend zijn naar specifieke kenmerken. Wanneer je het lijstje erbij haalt kun je precies zien waar jouw smaak onder valt. Maar dan hoeft het natuurlijk niet alleen te gaan om vloeistoffen waar nicotine in zit. Er zijn ook voldoende e liquid aroma’s zonder nicotine. Aroma’s waardoor je zin krijgt in vapen, alleen al om de smaken te ervaren terwijl je zeker weet dat dit allemaal kan zonder de schadelijke stof nicotine die bijzonder verslavend is.

PG en VG gehalte

E liquids bestaan uit samenstellingen die bepalend zijn voor de uiteindelijke smaakbeleving. Dit is onder andere afhankelijk van de PG en VG gehaltes. Kort gezegd: een hoger percentage PG genereert minder wolken tijdens het vapen maar geeft prikkels in de keel. Het lijkt door deze throathit wat meer op traditioneel roken. De smaak van dit type e liquid is vaak wat scherper. Overigens kun je hier wel een droge mond van krijgen. Met een hoger percentage VG wordt het aroma zachter waardoor de prikkels verdwijnen en je genereert meer damp bij het vapen. Bij een hoger VG percentage wordt vaak gedestilleerd water toegevoegd zodat de e liquid niet te stroperig wordt.

Zonder nicotine

Mocht je e liquids met nicotine willen gebruiken dan zijn er natuurlijk verschillende nicotinegehaltes verkrijgbaar. Wanneer je een hoger nicotinegehalte gebruikt kun je ook nog kiezen voor Nicsalt. Een type aroma waarbij nicotinezout is toegevoegd.

De smaken van e liquids lopen sterk uiteen. Tabakssmaken zijn er van Amerikaans tot Brits tot Turks, sigaararoma, pijptabak of zelfs een shagsmaak. Ben je gek op fruit dan zijn er smaken als ananas en watermeloen of appel, maar ook fris, romig, noten, snoep of sterke drank zijn verkrijgbaar. De kernvraag die je jezelf moet stellen is eigenlijk alleen: wil ik het gevoel hebben dat ik echt rook of wil ik gewoon genieten van een fijne smaak in mijn mond terwijl ik ontspannen aan het vapen ben.

 

Lees ook deze artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *