BDSM, waar ligt de grens?

Niemand die nog gek opkijkt van een artikel in de krant of een lifestyle magazine over BDSM. Taboe rond het onderwerp is zo goed als verdwenen. Maar hoe is dat zo gekomen en waar ligt de grens tijdens het spel?

BDSM en mainstream seksualiteit

De blockbuster ‘Fifty Shades Of Grey’ zette alle deuren voor mainstream BDSM en bondage voor beginners open. Of tenminste, het maakte het onderwerp minstens bespreekbaar voor een breder publiek. Want, de interesse in bondage en SM is zeker niet enkel van deze tijd. Het spel van dominantie, zweepjes, handboeien en touwen is in bepaalde kringen al lang geen taboe meer. Onderzoek toont aan dat angst en spanning (in de juiste en veilige omstandigheden) lust kunnen opwekken en daar is het genot van BDSM op gebaseerd. Maar vergis je niet, deze soort seksuele fantasieën zijn zeker niet altijd bespreekbaar geweest. Vroeger werd er zelfs gedacht dat deze vorm van seksualiteit ‘gestoord’ en ‘afwijkend’ was.

Voor wie is BDSM en waar moet je op letten?

Het gegeven van iemand vastbinden of zelf vastgebonden worden op een erotische manier kan voor iedereen aantrekkelijk zijn. Zijn jullie als koppel al wat bekend met het gebruik van sekstoys? Dan is de stap naar BDSM misschien net iets kleiner. Zie het als een soort rollenspel: bij BDSM is er meestal een onderdanige en een leider. Maar dat wil niet zeggen dat de ‘sub’ zomaar alles goed moet vinden wat de ‘dom’ doet of hem/haar opdraagt. Daarom is een goed gesprek voor je eraan begint enorm belangrijk. De hele ervaring moet goed voelen voor beide partijen. En dat wil zeggen dat je duidelijk moet kunnen aangeven waar je grenzen liggen.

Dat kan dan ook enkel door met elkaar te communiceren op voorhand en tijdens het spel want, ‘no means no’, uiteraard. Die communicatie kan op verschillende manieren. Veel koppels spreken dan ook een stopwoord af. Het stopwoord dient te allen tijde gerespecteerd te worden omdat vertrouwen bij BDSM enorm belangrijk is. Eens het vertrouwen is geschaad, zal het moeilijker zijn er nog met hetzelfde open gevoel aan te beginnen, en dat zou jammer zijn, niet? Onthoud dus dat respect en vertrouwen altijd voorop moeten staan tijdens een BDSM-spel.

En verder? Laat samen je fantasie de vrije loop en haal die touwen, zweepjes en handboeien maar uit de kast. Ontdek samen waar jullie grenzen liggen, test uit, tast af en geniet. You do you! Of beter nog: elkaar natuurlijk!

Lees ook deze artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *