Afvallen? Eet vaker thuis

Wie houdt van lekker uit eten gaan, moet er rekening mee houden dat afvallen wat lastiger gaat. Uit onderzoek blijkt dat in een gemiddeld restaurantmaaltijd te veel calorieën zit.

685 maaltijden

Het onderzoek werd gedaan door de University of Toronto. De onderzoekers onderzochten de hoeveelheid vet, natrium, calorieën en cholesterol in 685 maaltijden en 156 desserts in 19 Canadese restaurants. De cijfers zijn even schrikken. Een gemiddeld restaurantgerecht bevat 58 gram vet. Klinkt misschien niet indrukwekkend, maar dat 89 procent van wat een mens gemiddeld aan vet mag binnen krijgen. Een standaard maaltijd bevat 1128 calorieën. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor een vrouw ligt op 2000, voor mannen is dat rond de 2400.

De studie, gepubliceerd als een onderzoeksbrief in JAMA Internal Medicine, toonde ook aan dat de gemiddelde restaurantmaaltijd 151 procent van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid natrium voor volwassenen, 60 procent van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid cholesterol en 89 procent van de de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vet bevat. En de gemiddelde maaltijd bevatte ook nog eens 83 procent van de dagelijks aanbevolen trans en verzadigde vetten.

Verzadigd vet

“Het hoge niveau van verzadigd vet is zorgelijk omdat volgens het Institute of Medicine de inname van verzadigd vet zo laag mogelijk moet worden gehouden”, schreven de onderzoekers in de studie. “Bovendien, hoewel aanbevelingen suggereren dat ongeveer 20 tot 35 procent energie uit vet moet komen; in deze studie was 45 procent afkomstig van vet.”

“Over het geheel genomen tonen de resultaten van deze studie aan dat calorieën, vet, verzadigd vet en natrium niveaus alarmerend hoog zijn in ontbijt-, lunch- en dinermaaltijden uit meerdere ketens. Het voedingsprofiel van restaurantmaaltijden moet een belangrijke prioriteit voor de volksgezondheid zijn.”

Skip zelfs de salade!

Wie denkt gezond te doen door een salade te bestellen, heeft pech, want een salade bevat doorgaans ruim 650 calorieën, en dat getal kan natuurlijk oplopen.

Lees ook deze artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *