7 redenen waarom je vanavond nog een nummertje moet maken

De gezondheidsvoordelen van seks gaan veel verder dan het genot van een orgasme. Je krijgt op allerlei manieren een gezondheidsboost door het flikflooien in de slaapkamer, van een verlaagde bloeddruk tot stressvermindering. Seks is een geweldig medicijn. Dit zijn 7 van de grootste gezondheidsvoordelen en tegelijkertijd 7 redenen waarom je vanavond absoluut nog een nummertje moet maken!

Seks verlicht stress

Als je gestrest bent, is seks misschien het laatste waar je aan denkt. Maar als je in de stemming kunt komen, is seks een grote stress-reliever. De daad van seks overspoelen je hersenen met allerlei soorten goed-gevoel chemicaliën terwijl het het stresshormoon cortisol vermindert. Dopamine, dat van invloed is op het plezier- en beloningscentrum van de hersenen; endorfines, die pijn en stress kunnen verminderen; en oxytocine, ook bekend als het knuffelhormoon, komen allemaal vrij tijdens seks, met hogere niveaus na orgasme.

Seks maakt je blij

Oxytocine bevordert gevoelens van welzijn en geluk. Een onderzoek onder 30.000 Amerikaanse mannen en vrouwen tussen 1989 en 2012 ontdekte dat minstens één keer per week seks hebben in een vaste relatie voldoende was om mensen gelukkig te maken. Het is meer dan alleen seks wat voordelen biedt. Studies van oudere volwassenen vonden dat het vasthouden van handen, knuffelen, zoenen en wederzijdse streling ook bijdragen aan een betere kwaliteit van leven. Seks kan ook depressies afweren. Studies tonen aan dat mannen en vrouwen die seks hebben met hun partners meer voldoening hebben over hun geestelijke gezondheid.

Seks verbetert je slaap

Prolactine, een hormoon dat je ontspant, komt ook vrij na een orgasme. De combinatie van prolactine en de rest van de “feel-good” hormonen zijn de reden waarom de meeste mensen beter slapen na de seks. Om de hoogste hoeveelheid prolactine te krijgen, suggereert de wetenschap een orgasme te hebben met een partner, indien mogelijk. Onderzoek toont aan dat het niveau van prolactine bij mannen en vrouwen na geslachtsgemeenschap “400% hoger kan zijn dan dat na masturbatie.” Volgens een onderzoek uit 2015 hadden vrouwen die een goede nachtrust hadden, de volgende dag meer kans op seksueel verlangen. Een verlenging van de slaapduur van slechts één uur correleerde namelijk met een toename van 14% in de kans dat een vrouw met haar partner seks zou hebben.

Seks verlaagt de kans op prostaatkanker

Goed nieuws voor mannen: frequente ejaculatie lijkt te zijn gekoppeld aan een lager risico op prostaatkanker. Een studie uit 2004, gepubliceerd in het British Medical Journal, bestudeerde het seksleven van meer dan 50.000 Amerikaanse mannen in de leeftijd tussen 40 en 75 jaar. Mannen die 21 of meer ejaculaties per maand rapporteerden hadden minder kans op prostaatkanker dan mannen die vier tot zeven keer ejaculeerden maand. Een vervolgstudie die in 2016 werd gepubliceerd, liet dezelfde resultaten zien.

Seks verbetert de gezondheid van het hart

Mannen die minstens twee keer per week vrijen, hebben 45% minder kans op hartaandoeningen dan mannen die slechts één keer per maand of minder seks hebben, volgens een onderzoek van het New England Research Institute. De 17-jaar durende studie, die in 1987 begon, volgde het seksleven van meer dan 1.000 mannen van 40 tot 70 jaar oud; de onderzoekers elimineerden andere risicofactoren uit de resultaten, zoals leeftijd, gewicht, cholesterol en bloeddruk. “Het is niet zozeer het aantal orgasmen of hoe krachtig de seksuele ervaring die de seksuele bevrediging van een vrouw voorspelt,” vertelt de onderzoeker. “Het is hoe dicht ze zich voelen bij de persoon met wie ze seks hebben, door te zoenen en te knuffelen en ook orgasmes. Dat is de sleutel tot emotionele en fysieke welzijn.”

Seks verbetert je cognitieve functies

Als je een goede reden zoekt om je seksleven een nieuwe impuls te geven terwijl je ouder wordt, dan is dit er absoluut één van. Studies tonen aan dat het actief houden van je seksleven tot op hoge leeftijd het functioneren en de herinnering van je hersenen beschermt en zelfs verbetert. Analyse van gegevens uit de Engelse studie over ouder worden, ontdekten Britse onderzoekers dat seksueel actieve mannen tussen de 50 en 89 jaar een verhoogde cognitieve functie hadden, gemeten aan de hand van oefeningen en woordherinnering, zelfs na correcties voor kwaliteit van leven, eenzaamheid, depressie en fysieke activiteit. Zowel mannen als vrouwen die meer seksueel actief waren, deden het beter op de tests dan degenen die minder seks hadden.

Seks werkt als pijnstiller

Studies hebben aangetoond dat seksuele activiteit menstruele krampen, chronische rug- en beenpijn en zelfs migraine kan verminderen. Een onderzoek uit 2013 onder 1.000 Duitse hoofdpijnpatiënten wees uit dat 30% van degenen met clusterhoofdpijn en 60% van degenen met migraine een gedeeltelijke of volledige verlichting van hun pijn meldden als ze tijdens een episode seks hadden. Orgasme-onderzoeker Barry Komisaruk van de Rutgers University wijst op onderzoek dat stelt dat “de sensorische input die wordt geproduceerd door vaginale stimulatie een krachtig pijnstillend effect produceert”. Wetenschappers geven de eer aan hormonen die vrijkomen tijdens seks, zoals endorfines, die pijn en stress blokkeren, en oxytocine, het hormoon dat moeders en baby’s helpt te binden en dat pijnstillende eigenschappen heeft.

Lees ook deze artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *