4k-monitoren: zijn ze het geld waard?

Wie herinnert zich niet de dagen dat ze nog computerden op een vergeelde monitor met een enorme beeldbuis? Die tijden zijn gelukkig voorbij, maar vandaag de dag wordt je volgegooid met termen als Full HD, Ultra HD, 4K-schermen en ga zo maar door. In de zoektocht naar een nieuwe monitor of tv zie je af en toe door de bomen het bos niet meer. Wat is een 4k-monitor precies en is het je geld eigenlijk wel waard? In veel gevallen is dit voor mensen namelijk helemaal niet duidelijk, maar bij de aanschaf van een nieuwe monitor is het goed te weten wat je in huis haalt.

Dus eh… wat is 4k?

Ze waren er al in 2013, de eerste 4k-monitoren. Allereerst is het belangrijk te weten dat Ultra HD eigenlijk hetzelfde is als 4K. Ultra HD staat namelijk voor de resoluties 4k en 8k, maar momenteel is eigenlijk alleen 4k relevant. Deze Ultra HD schermen hebben een resolutie van 3840 bij 2160 pixels, ruim vier keer zo groot als het Full HD dat een lange tijd ‘regeerde’ en het moest doen met 1920×1080 pixels. Kortom: je ziet meer pixels en dus meer detail op je scherm. Het grote voordeel is dan ook dat deze schermen véél scherper zijn, wat de beelden op je monitor veel mooier maakt. Het is hierbij wel belangrijk dat de content die je afspeelt deze resolutie wel ondersteunt.

“Deze Ultra HD schermen hebben een resolutie van 3840 bij 2160 pixels, ruim vier keer zo groot als Full HD”

Een hogere resolutie betekent dat er meer pixels in theoretisch hetzelfde scherm wordt gestopt. Dat houdt in dat de pixeldichtheid toeneemt, wat je als kijker ervaart als een scherper beeld. Wel is de afstand van bealng. Zo zie je het verschil tussen Full HD (1080p) en HD-Ready (720p) niet meer op een afstand die groter is dan 4 meter. Zet je een 50-inch 4K Ultra HD tv naast een 50-inch Full HD tv en ga je zitten op een afstand van 4 meter dan is de kans klein dat je nog verschil ziet. In dit artikel hebben we het echter over 4k-monitoren, dus de kans dat je op je computer van 4 meter afstand zit te kijken, lijkt ons klein.

Moet ik een 4k-monitor kopen?

Of een 4k-monitor voor jou geschikt is, ligt natuurlijk helemaal aan jezelf en jouw situatie. Zit je veel achter je pc, dan is het een genot om op een grotere resolutie te werken. Zo kan je meer ‘computer’ kwijt op hetzelfde scherm, wat in veel gevallen je productiviteit verbetert. Ook voor gamers met een krachtige computer is een 4k-scherm een droom die uitkomt. Heb je eenmaal een tijd achter een 4k-monitor gewerkt, dan is het niet bepaald fijn om weer achter een ‘gewoon’ scherm plaats te nemen. Perfect is een 4k-monitor dus voor iedereen die hoge eisen stelt aan zijn scherm. Wel moet je budget toereikend genoeg zijn. Het goedkoopste model 4k-monitor bij de Media Markt kost je bijvoorbeeld al €329,-. Of het je geld waard is? Dubbel en dwars!

Lees ook deze artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *