2 zakelijke overwegingen die je moet maken voordat je een bedrijf lanceert

Afhankelijk van je bedrijfsidee en levensfase ben je misschien klaar om de sprong te wagen en je eigen bedrijf te starten. Of misschien ben je gewoon opties aan het verkennen en probeer je te beslissen of ondernemen iets voor je is. Hoe dan ook, een eigen bedrijf starten kan zowel spannend als uitdagend zijn. Een bedrijf vanaf nul beginnen betekent immers dat je voorzichtig moet zijn met de beslissingen die je als ondernemer neemt en strategisch moet nadenken over de volgende stappen. Bijvoorbeeld de rechtsvorm die je wilt zijn als bedrijf en hoe je waardevolle bezittingen wilt beschermen. Lees verder voor 2 overwegingen die je als ondernemers moet doen.

Het vastleggen van het business idee

Voordat je beslist over de juridische structuur en kiest voor een eenmanszaak of oprichting BV, moet de bedrijfsomgeving en de financieringsopties voor de nieuwe onderneming worden bepaald. Is het een goed idee om eerst het bedrijfsidee op papier te zetten?

Als je een ondernemingsplan en bedrijfsconcept hebt, zal het gemakkelijker zijn om beslissingen te nemen over de toekomst van van bedrijf. Als je hebt overwogen een bedrijf te beginnen en een algemeen idee hebt van wat je zou willen doen, is het een goed idee om je bedrijfsidee op papier te zetten. Een duidelijk idee hebben van wat het bedrijf is en wat het doet, helpt je namelijk vooruit. 

Beslissen over een juridische structuur voor het bedrijf

De eerste stap voor ondernemers die klaar zijn om een bedrijf op te richten is beslissen over de juridische structuur voor het bedrijf. Juridische structuren zijn er in vele soorten en maten. De belangrijkste opties zijn: een eenmanszaak. Dat is verreweg de eenvoudigste juridische structuur om op te zetten – en ook de goedkoopste. Een nadeel hiervan is wel dat je persoonlijk aansprakelijk bent wanneer je schulden maakt, dit is bij een rechtsvorm zoals een BV anders.

Wil je meer controle over het bedrijf en toekomst, en wil je de persoonlijke financiën en activa scheiden van die van bedrijf, dan is een BV wellicht een betere optie. Op deze manier ben je niet persoonlijk aansprakelijk, maar is het bedrijf aansprakelijk in het geval van faillissement. Verder is het wel moeilijker en duurder om een BV op te richten, dan het is om een eenmanszaak op te richten. Naast een BV kan je ook nog een holding oprichten, zo bescherm je belangrijke bezitten van de BV.

Lees ook deze artikelen