Zorgeloos je auto verkopen? Dit is wat je moet weten!

Mensen die een auto bezitten kunnen om verschillende redenen overwegen hem te verkopen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat ze een nieuw voertuig willen kopen en zich beide niet tegelijk kunnen veroorloven. Ze kunnen het geld van de verkoop van hun oude auto nodig hebben om iets anders te kopen, zoals een huis, of om schulden af te betalen. Wat hun reden ook is, het is belangrijk dat deze mensen weten welke stappen ze moeten nemen voor ze hun voertuig op de markt zetten voor potentiële kopers. Vandaag zullen we het hebben over enkele dingen die je moet doen voordat je je auto te koop aanbiedt én voor welke valkuilen je op moet passen. Lees je mee?

Zorg dat de auto van binnen en buiten schoon is

Moeten we deze echt uitleggen? Je auto verkopen begint natuurlijk bij de staat van je auto zelf, en mensen die je auto bekijken zullen willen dat hij er tip-top uitziet. Als de binnenkant van de auto rommelig is en er papieren, wikkels en andere bende rondgestrooid ligt, dan is de kans groot dat ze de auto niet hun tijd of geld waard vinden. Een rommelig interieur of een vieze buitenkant zegt namelijk misschien ook wel iets over hoe je de auto hebt onderhouden, en dat is nou net waar potentiële kopers op letten.

Zorg ervoor dat alle onderhoudsrapporten up-to-date zijn

De onderhoudsrapporten of het ‘onderhoudsboekje’ van een auto zijn belangrijk als je hem voor een goede prijs wilt verkopen, dus zorg ervoor dat hij alle informatie bevat van alle essentiële onderhoudsbeurten die gedaan zijn. Zo kunnen kopers zien hoe goed je je voertuig behandeld hebt, en weten ze dat er geen dringende of ongeadresseerde problemen mee zijn. Houd ook de rapportages van je laatste APK-keuringen bij waarin bijvoorbeeld te zien zijn welke onderdelen bij zo’n onderhoudsbeurt vervangen zijn.

Doe onderzoek naar de waarde van je auto

Voordat je je auto te koop aanbiedt, is het verstandig de restwaarde ervan na te gaan. Er zijn veel online sites waar je wat basisgegevens over je voertuig kunt invoeren en ontvangen voor meer informatie. Dit zal je helpen snel en voor een goede prijs een koper te vinden. Heb je hier nou echt geen verstand van? Dan zijn er ook platforms zoals OSW waar je binnen enkele stappen je auto op kunt plaatsen, om vervolgens binnen no-time een bod te ontvangen op je voertuig.

Controleer de auto op mechanische problemen die vóór de verkoop misschien verholpen moeten worden

Als je de laatste tijd veel met je auto hebt rondgereden, dan zul je misschien gemerkt hebben dat er kleine dingen zijn die gerepareerd moeten worden. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je ruitenwissers vervangen moeten worden, of dat er lampjes zijn die niet meer goed werken. Dit soort dingen kun je vaak zelf oplossen, maar als er echt mechanische problemen zijn, dan is het verstandig deze problemen óf eerst op te laten lossen, óf deze gebreken duidelijk te vermelden aan de nieuwe kopers. Hoewel sommige deze problemen misschien klein lijken, kunnen ze potentiële kopers afschrikken en de waarde ervan met een flink stuk omlaag drijven.

Zorgeloos je auto verkopen?

Als je al een tijdje je auto wilt verkopen maar niet wist waar je moest beginnen, dan hopen we dat dit artikel je een klein beetje hebt geholpen. Het is in het kort belangrijk dat je, voordat je een voertuig voorgoed verkoopt, ervoor zorgt dat het in de best mogelijke staat verkeert en dat alle nodige papieren of documentatie up-to-date is. Tot slot: als je nog steeds onzeker bent over hoe je precies te werk moet gaan om je auto te koop aan te bieden, dan raden we je aan eens te kijken bij een online platform zoals OSW, dat het hele proces van een auto verkopen stukken makkelijker. Succes, en veel plezier met je nieuwe auto, mannen!

Lees ook deze artikelen