Zo werd de trui het mannelijkste kledingstuk van vandaag de dag!

Houd je als man zijnde van comfort, fashion én warmte? Dan verheug je je ongetwijfeld al op de koele herst- en winterdagen. Dat zijn namelijk de dagen dat je éindelijk weer je truien uit de kast mag trekken – zonder twijfel één van de beste kledingstukken ooit gemaakt. En denk je dat we nu overdrijven met onze liefde voor cozy truien? Dan heb je het mis, en hieronder leggen we je precies uit waarom.

Van vissers tot Mick Jagger

Om je dit beter uit te leggen, nemen we je mee naar de 15e eeuw, toen vissers warme en stevige kleding nodig hadden om zichzelf tegen de elementen te beschermen. De oplossing kwam vanuit de vissersvrouwen uit Guernsey op de Kanaaleilanden tussen Groot-Brittannië en Frankrijk. Zij breidden zogenaamde ‘guernseys’: strak gesponnen en gebreide wol. Naarmate de handel zich ontwikkelde, werd de Guernsey geadopteerd en aangepast door kustgemeenschappen op de Britse eilanden en de Noordzee.

Tot de eerste decennia van de 20e eeuw bleef de trui een functioneel kledingstuk voor bepaalde beroepen en gemeenschappen, maar dat veranderde allemaal toen mode een drijvende kracht werd achter kledingkeuzes. Zo veroorzaakte de Prins van Wales in 1921 voor een rage rondom truien met patronen, maar toverden film- en rocksterren als Errol Flynn, Steve McQueen, Cary Grant, Mick Jagger en Michael Caine tussen de jaren 1920 en 1970 de trui om tot casual kledij voor stijlbewuste mannen.

Soorten truien

Vandaag de dag zijn truien niet meer weg te denken uit de garderobes van mannen. Maar met alleen ’trui’ zeg je tegenwoordig eigenlijk niet meer zoveel. Er zijn er namelijk nogal wat! Zo komen we in winkels en warenhuizen zoals de Bijenkorf we onder andere de volgende soorten tegen:

Ronde hals (Crew Neck): vernoemd naar de visser die deze snit oorspronkelijk droeg, is een crew neck of ‘ronde hals’ een pullover-trui met een ronde, nauwsluitende hals. Tegenwoordig zijn ze de meest populaire sweaterstijl. Het kan worden gedragen met een overhemd met kraag eronder, maar de mogelijkheden zijn eindeloos.

V-hals: De v-hals is in wezen hetzelfde als een ronde hals, maar de hals is in een v-vorm uitgesneden. Door de snit kan deze trui het beste worden gedragen met een overhemd met kraag en een stropdas of een ascot, waardoor hij perfect is voor op kantoor.

Coltrui: De coltrui is een trui waarvan een deel of de hele hals wordt bedekt door, jawel, de trui. Een coltrui bedekt dus simpelweg de hele nek. Ze kunnen op zichzelf worden gedragen met een chino of blauwe spijkerbroek, of ze kunnen op casual Friday naar kantoor worden gedragen onder een blazer. Snel hier klikken voor coltrui heren dus!

Sjaalkraag: De moderne sjaalkraag-trui stamt af van militaire of ‘infanterie’-truien die aan Amerikaanse soldaten werden gegeven. Het heeft een opgerolde hals die gekruist of niet gekruist is in een v-halsvorm; sommige versies bieden 1-3 knoppen die zowel functioneel als puur voor het uiterlijk kunnen zijn.

Vest: Een vest wordt aan de voorkant geopend als een overhemd of jas, en wordt gesloten met knopen of ritsen. Iedere man (en vrouw) heeft tegenwoordig wel een vest in zijn kledingkast hangen. En da’s maar goed ook, want elke man hoort er zonder twijfel een te hebben.

Hoodie: Een hoodie is misschien wel de meest comfortabele trui die er is. Het is zonder twijfel de meest gestolen trui door vriendinnen en ander vrouwelijk gezelschap! De hoodie is vaak van voren dicht, maar kan ook een ritssluiting of knopen bevatten. Het draait echter allemaal om de capuchon, die vaak héérlijk warm is. Snel op zoek naar ‘hoodie heren‘ als je echt wat comfortabels zoekt.

Halve ritssluiting: deze moderne stijl heeft een hoge kraag die kan worden geopend en gesloten met een korte ritssluiting, hoewel deze meestal open wordt gedragen. Het is een relatief nieuwe stijl.

Tennistruien: Tennistruien zijn ontzettend klassiek, en ze hebben een diepe v-hals met een felgekleurde bies rond de halslijn en mogelijk de zoom en manchetten. Oorspronkelijk waren ze bijna uitsluitend gebreid in wit of crème, maar nu zijn ze verkrijgbaar in ontelbaar verschillende kleuren en afwerkingen.

Een must have voor iedere man

Kortom: een trui of vest is anno 2020 onmisbaar in de garderobe van iedere man. Truien heren – een must-have.

Lees ook deze artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *