Zo kleed je je voor een white tie evenement: nóg chiquer dan black tie!

Als je dacht dat black tie formeel was, dan staat je heel wat te wachten. White Tie is de onbetwiste kampioen van formaliteit. Het wordt uitsluitend in de avond gedragen bij koninklijke ceremonies, staatsbanketten, de opera, het ballet en andere formele evenementen en gelegenheden. Ook komt het best nog wel eens voor dat white tie op een bruiloft als dresscode wordt gebruikt. Je denkt er misschien niet aan, maar white tie-evenementen komen vrij vaak voor en er is een heel specifieke dresscode waaraan je je moet houden. Daar helpen we je natuurlijk graag bij!

De jas

Kort samengevat bestaat de white tie-look uit een zwarte jas, een volledig wit vest, een overhemd met kraag , een zelfgeknoopte witte vlinderdas en laklederen schoenen. Maar natuurlijk gaat het verder dan dat! Bij een white tie evenement moeten mannen gekleed zijn in een rokkostuum, soms ook wel een tailcoat genoemd. Een rokkostuum kopen is dus geen overbodige luxe! Meestal is de jas effen zwart van kleur, hoewel donkerblauw sinds de jaren 1920 als een acceptabel alternatief wordt beschouwd. De jas lijkt een dubbele rij knopen te hebben maar is eigenlijk zo gemaakt dat hij niet kan worden dichtgeknoopt. Daarom is een uitstekende pasvorm van cruciaal belang. Een goed getailleerde rok past goed op de schouders, omsluit nauw de torso en heeft een mouwlengte die ongeveer een centimeter zichtbaar is op de mouwen van uw overhemd.

De broek

Formele broeken moeten gemaakt zijn van dezelfde stof als de rok. Omdat de voorkant van de rok hoger uitkomt, is het belangrijk dat de broek met een hoge taille wordt gesneden. Formele broeken worden nooit met riemen gedragen, maar worden op hun plaats gehouden dankzij een perfect getailleerde pasvorm, verstelbare, verborgen tailleband en rugknopen waaraan bretels worden bevestigd. Formele broeken kunnen recht worden gesneden of hebben geplooide stukken – welke stijl je kiest is een kwestie van persoonlijke voorkeur, hoewel mannen met een grotere taille worden aangeraden om plooien te kiezen die meer flatterend zijn voor het grotere lichaamstype. Eindelijk heeft een white tie broek een zijden bies die overeenkomt met de revers en de knoopvlakken van de jas.

Het vest

Het vest (de waistcoat) is de plek waar je een wat persoonlijke touch toe kunt voegen aan je white tie outfit. Het belangrijkste is een goede pasvorm. Het vest moet lang genoeg zijn om de taille van de broek te bedekken, maar tegelijkertijd kort genoeg zijn zodat het niet onder de rok komt. Bovendien moet het white tie-vest een diepe V-opening hebben om veel van het formele overhemd te onthullen. White Tie vesten zijn meestal wit van kleur en gemaakt van katoenpiqué, maar gebroken witte tinten zoals ivoor en crème zijn ook acceptabel.

Het overhemd

Dacht je dat je een eenvoudig overhemd uit je kast kon trekken? Dan heb je het mis! Het juiste formele overhemd is net zo belangrijk als de rok. Het formele white tie-overhemd is altijd wit van kleur en meestal gemaakt van de beste kwaliteit. Overhemden van hoge kwaliteit hebben een lus aan de achterkant van de kraag die bedoeld is om de striklus op zijn plaats te houden. Het meest gebruikelijk is de formele loopmanchet die is vastgezet met parelmoer manchetknopen die overeenkomen met de knopen aan de voorkant van het overhemd.

De schoenen

Uitsluitend het beste en meest elegante schoeisel is geschikt voor formele white tie evenementen. Om die reden hebben schoenen van fijn en glanzend lakleer de voorkeur. De meeste formele exemplaren zijn versierd met een zijden strik. Ook aanvaardbaar zijn laklederen oxford schoenen.

Lees ook deze artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *