Van rommelzolder naar functionele ruimte: zo pak je het aan

Heeft jouw huis een zolder (of een andere kamer) die tot nu toe nog geen duidelijke bestemming heeft? Dan is de kans groot dat zich daar inmiddels aardig wat spullen hebben opgehoopt. Mensen zijn namelijk geneigd om de ruimte die zij hebben ook te gebruiken. Zo kan het komen dat er allerlei zaken, zelfs zonder dat je je nog bewust bent van hun aanwezigheid, hebben opgehoopt in deze ruimte. Dat is op zich niet erg, totdat je er opeens een bestemming voor gevonden hebt. Je wilt van je rommelzolder bijvoorbeeld een werkplek voor jezelf, of een speelkamer voor je kinderen maken. Op dat moment zit er maar één ding op: heel erg gaan opruimen.

Er kan nog meer bij

Heerlijk is het, zo’n lege ruimte in je huis. Alle spullen die je even niet zo snel ergens anders kwijt kunt vinden er hun plekje. Er is ruimte zat, dus waarom zou je dat luchtbed niet bewaren, ook al heb je geen plannen het de komende jaren te gaan gebruiken? Apparaten die het nog doen, maar zijn vervangen voor nieuwere exemplaren? Zet maar op zolder, zonde om weg te gooien.

Een zolder, of een andere ongebruikte kamer, lijkt nooit vol te raken. Je kan er altijd wel wat kwijt, desnoods duw je alles wat er al staat een beetje aan. In het slechtste geval is de ruimte in de loop der jaren op deze manier zo vol geraakt, dat je werkelijk geen idee meer hebt wat er ook alweer staat. Sterker nog: je zal niet de enige zijn die bijvoorbeeld een nieuwe skihelm koopt, terwijl er op zolder nog een vergeten exemplaar ligt.

Hoe ruim je het op?

Eigenlijk zou je ervoor moeten zorgen dat een dergelijke ruimte altijd opgeruimd blijft, en er geen spullen heen verhuizen waarvan je diep in je hart wel weet dat je ze nooit meer zal gaan gebruiken. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan… Toch komt er voor veel mensen een punt waarop ze het zat zijn, die rommelzolder, vaak op een moment dat de ruimte een andere bestemming krijgt. Op zo’n moment sta je voor een aardige klus.

Wat je meteen moet doen? Dozen bestellen. Alles dat los rondslingert kun je namelijk netjes in een kartonnen doos verpakken. Schrijf erop wat erin zit, stapel ze op, en de chaos wordt al snel minder groot. Wees echter wel heel kritisch, en bewaar alleen waar je echt niet zonder kunt. Als je een doos hebt met spullen waarvan je denkt ‘die kan wel helemaal onderop, dit gebruik ik toch nooit’, ben je eigenlijk al verkeerd bezig. Als je het nooit gebruikt, waarom bewaar je het dan?

Is de ruimte eenmaal opgeruimd en in gebruik als bijvoorbeeld een werkkamer, zorg dan dat het ook netjes blijft. Ga er niet weer allerlei spullen stallen omdat er ruimte voor is. Anders ben je snel weer terug bij af.

Lees ook deze artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *