Schoonmaakmiddelen hebben elk hun eigen functie

Wie schoonmaakmiddelen inkoopt, voor thuis of op de werkplek, kan zich verbazen over het enorme aanbod. Zo veel verschillende soorten middelen, zijn die echt allemaal nodig? Wat zijn de verschillen ertussen, en welke kies je voor welke klus? Kun je echt niet met de reiniger die je in de keuken of voor het toilet gebruikt, ook even de meubels meenemen of de vloer?

Ieder oppervlak is anders

Bijna ieder oppervlak in je huis of op kantoor is verschillend. Er zijn poreuze materialen, of juist glimmende. Er zijn meubels die van hout zijn gemaakt, of juist van metaal. Er zijn vloeren die zijn voorzien van tapijt, maar ook exemplaren waar tegels, vinyl, hout of laminaat op te vinden is. Al die materialen vragen zo hun eigen manier van schoonmaken.

Is dat echt nodig? Ja, in veel gevallen wel. Niet ieder schoonmaakmiddel is namelijk voor ieder oppervlakte geschikt. Een echt houten vloer, bijvoorbeeld, is behoorlijk gevoelig. Ga je deze te lijf met een reiniger waar wat ammoniak in zit verwerkt, dan kun je de vloer onherstelbaar beschadigen. Zonde! Datzelfde schoonmaakmiddel is echter wel weer prima geschikt om vlekken, vooral vetvlekken, te verwijderen van glimmende, niet poreuze oppervlakten. Op ramen of roestvrij staal doen zij prima hun werk, en laten zij geen schade achter. Gebruik je hier echter de reiniger voor die je eigenlijk voor je houten vloer zou moeten gebruiken, dan zal de boel niet zo mooi en streeploos schoon worden zoals je had gehoopt.

Soms is het stof, soms is het vet

Waar ieder oppervlak kan verschillen, kunnen ook de soorten vuil die zich op plekken hebben verzameld verschillend zijn. We weten allemaal dat je stof op een andere manier verwijdert dan vetvlekken, bijvoorbeeld. Bij stof hoef je de boel alleen op te zuigen of op een andere manier ‘vast te houden’, terwijl je het vet zal moeten oplossen en goed wegvegen om het weg te krijgen. Ook kalkvlekken, veroorzaakt door water dat is opgedroogd, vragen zo hun eigen middelen om ze weg te poetsen.

Betekent dat dat je feitelijk alle schoonmaakmiddelen die te koop zijn in huis moet hebben? Dat niet. Heb je geen tapijt, dan heb je geen tapijtreiniger nodig en ook als je het wel hebt hoef je het pas in huis te halen als het nodig is, want dat is niet dagelijks. Op de meeste plekken heb je aan twee of drie schoonmaakmiddelen voldoende om alle soorten materialen en alle soorten vuil die aanwezig zijn te kunnen reinigen. Dit zijn de vrij algemene middelen. Heb je een keer iets specialistisch nodig, dan kun je dat natuurlijk altijd op dat moment aanschaffen.

Lees ook deze artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *