Houtvezel gebruiken? Dit kun je er allemaal mee!

Er is een algemene misvatting dat houtvezel uitsluitend wordt gebruikt om papier en papierproducten te maken. Maar dit veelzijdige materiaal heeft tal van andere toepassingen en kan op de meest onwaarschijnlijke plaatsen verschijnen: farmaceutische producten, cellofaan, sponzen en zelfs worstomhulsels. Ben jij al op de hoogte van de ‘krachten’ van houtvezel? Na dit artikel wel!

Duurzame alternatieven

Nu veel traditionele producten onder de loep worden genomen vanwege hun impact op het milieu, wenden fabrikanten en retailers zich steeds meer tot op hout gebaseerde materialen om een ​​duurzamer alternatief te bieden. Zo worden er vandaag de dag allerlei producten gemaakt van houtvezels, vaak door nieuwe en innovatieve bedrijven. Toch is er één item waar houtvezels een absolute krachtpatser voor is: isolatie. Maar voor we daar over gaan praten, gaan we je eerst vertellen wat houtvezel precies is.

Wat is houtvezel?

Houtvezel wordt gemaakt van houtsnippers, afkomstig uit onbewerkt stamhout. Tijdens de productie worden houtsnippers onder hoge mechanische druk bij hoge temperatuur omgezet in houtvezel. Voor de productie van houtvezel zijn er twee geaccepteerde productieprocessen. Het soort proces bepaalt welke kwaliteit – vooral – ontstaat. In een proces worden vezels min of meer van elkaar geweekt door stoom onder hoge druk en temperaturen boven de 100 graden Celsius. Zo ontstaat een fijne houtvezel. Bij het andere proces wordt het hout min of meer verminkt en door een klein gaatje geperst. Door de hoge mechanische druk die hierbij wordt opgebouwd ontstaat een temperatuur van rond de 100 graden Celsius. Het resultaat is een materiaal van splinters en een iets grover materiaal.

Houtvezels voor isolatie

Houtvezelisolatie is een veilig, natuurlijk en goed presterend alternatief voor veel synthetische isolatieopties die momenteel op de markt zijn. Hout is een hernieuwbare hulpbron en ook nog eens volledig natuurlijk. Niet alleen draagt ​​de aard van hun product positief bij aan het milieu, ook het productieproces is vaak enorm milieubewust. Bij gebruik als onderdeel van een buitenmuurisolatiesysteem, helpt houtvezelisolatie om de ecologische voetafdruk van eigenaren van onroerend goed te verkleinen, wat resulteert in een lager energieverbruik. Houtvezelplaten kunnen ook veilig worden weggegooid omdat ze recyclebaar en composteerbaar zijn zodra ze het einde van hun levensduur hebben bereikt.

Lees ook deze artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *