De zon komt eraan – tijd om je boot zomerklaar te maken!

Als we de weersvoorspellingen mogen geloven, dan duurt het niet lang meer voor de zonnestralen ons land bereiken. Dat betekent dat de dagen van een lekker bruin tintje, genieten van zonsondergang, ontspannen vissen en dagen op het meer niet meer ver van ons verwijderd zijn. Dat maakt nu ook hét perfecte moment om je boot klaar te maken voor het water.

Er zijn verschillende dingen die waar je rekening mee moet houden voordat je je boot dit voorjaar voor het eerst opstart en het water op gaat (wel in je uppie natuurlijk). Denk hierbij aan het checken van de olie, het controleren van de veiligheidsvoorzieningen, of misschien moet je zelfs wel een compleet nieuwe buitenboordmotor kopen. Je leest erover in dit artikel:

Check je motorolie- en vloeistofniveaus

Een van de eerste dingen die je wilt doen, is je motorolie controleren. Als je motorolie niet is ververst voordat je je boot voor de winter hebt opgeborgen, moet deze nu worden ververst en tot het juiste niveau worden gevuld. Je zult ook het oliefilter en tandwielolie willen vervangen als dat in de herfst niet is gebeurd. Als je boot een stuurbekrachtigingreservoir heeft, moet je dat ook controleren en ervoor zorgen dat het tot het juiste niveau is gevuld.

Check de accu

Koud weer en een tijdje inactief zijn, kan zwaar zijn voor de accu van je boot. Hopelijk is je batterij tijdens het overwinteringsproces in de herfst losgehaakt. Als je klaar bent om je batterij te testen, zorg er dan voor dat deze gevuld is met water en test met een batterijtester. Als dit goed gaat, verwijder dan alle corrosie van de terminals en installeer de accu. Als het niet goed test, bespaar jezelf dan tijd, hoofdpijn en geld, en laat de accu vervangen.

Brandstof en leidingen

De koudere temperaturen kunnen zwaar zijn voor de leidingen en slangen van je boot. Je zult een grondige visuele inspectie van al je brandstofleidingen, koelsysteemslangen en verbindingsklemmen willen doen om er zeker van te zijn dat er geen gebarsten leidingen zijn en dat alle verbindingen goed vast zitten. De leidingen van je koelsysteem moeten tijdens het winterproces zijn afgetapt om bevriezing en breuk te voorkomen.

De brandstoftank had de hele winter vol moeten blijven met een brandstofstabilisatoradditief. Dit voorkomt dat er vocht in de brandstoftank komt en problemen veroorzaakt. Controleer je brandstoffilter om er zeker van te zijn dat het schoon en helder is. Het moet regelmatig worden vervangen om ervoor te zorgen dat uw boot soepel blijft varen. Als alles er goed uitziet, kan het koelsysteem worden bijgevuld en kan de gastank worden bijgevuld met verse brandstof.

Check de veiligheidsuitrusting

Het controleren van de veiligheidsuitrusting en uitrusting van de boot is misschien wel een van de belangrijkste stappen die je moet nemen voordat je het water op gaat. Behalve ervoor te zorgen dat de boot goed vaart, moet je er ook voor zorgen dat alle veiligheidstoestellen en veiligheidsuitrusting aanwezig zijn en naar behoren werken.

Lees ook deze artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *