5 tips voor het kopen van de perfecte motor- en scooterhelm

De belangrijkste veiligheidsinvestering die je als motor- en scooterrijder kunt doen is investeren in een goede helm. Het kiezen van de juiste helm is echter niet altijd eenvoudig. Met zoveel stijlen en maten om uit te kiezen, kan het voelen als een overweldigende taak. Daarom hebben we deze lijst met vijf tips samengesteld om je te helpen de perfecte helm te vinden die past bij jouw stijl, budget en maat.

1. Doe je onderzoek

Als het om veiligheid gaat, is de juiste helm essentieel. Daarom is het belangrijk om je huiswerk te doen voordat je de sprong waagt en een helm koopt. Door wat onderzoek te doen naar helmmaterialen, veiligheidsnormen en classificaties kun je bepalen welke helmen je de meeste bescherming bieden. Maar maak je geen zorgen – je hoeft het niet alleen te doen. Gebruik beoordelingen van collega-rijders zoals jij om erachter te komen welke helmen hun gewicht in goud waard zijn – letterlijk! Met deze informatie in de hand zul je geen probleem hebben om je perfecte match te vinden.

2. Pasvorm is alles

Als je op zoek bent naar de perfecte motorhelm of scooterhelm, dan is pasvorm alles! Of hij nu strak, sportief of superstijlvol is, zorg ervoor dat je verschillende maten en merken past om er zeker van te zijn dat je de juiste hebt. Neem een paar minuten de tijd om de bandjes en de vulling aan te passen om de helm te personaliseren – dit zal helpen ervoor te zorgen dat je helm je een goede maar comfortabele pasvorm geeft. De juiste maat vinden is essentieel – een slecht passende helm biedt niet genoeg bescherming bij een ongeluk!

3. Offer veiligheid niet op voor stijl

We snappen het – je wilt een helm die er cool uitziet en bij je rijstijl past! Maar laat mode de veiligheid niet overtroeven als het gaat om het uitzoeken van een motorhelm; zorg ervoor dat je de functionaliteit boven de esthetiek stelt bij het kiezen van de juiste helm voor jou. Het is ook belangrijk op te merken dat sommige staten bepaalde helmen voor bepaalde rijders verplicht stellen (zoals een integraalhelm voor jongere rijders). Zorg ervoor dat je weet welk type helm wettelijk verplicht is waar je woont voordat je aankopen doet!

4. Draag een helm telkens als je rijdt

Dit zou vanzelfsprekend moeten zijn, maar het dragen van je helm telkens als je rijdt is uiterst belangrijk! Zelfs als het warm weer is of als het maar een kort ritje door de stad is, helpt het dragen van een helm elke keer om je maximaal te beschermen tegen mogelijke verwondingen door valpartijen of botsingen met andere voertuigen of voorwerpen op de weg. Bovendien laat het dragen van een helm andere bestuurders zien dat je waarde hecht aan je eigen veiligheid en die van hen – en dat is nooit verkeerd!

5. Controleer je vizier regelmatig

Klaar om de weg op te gaan op je motor? Vergeet niet het vizier te controleren voordat je je helm opzet! Het is gemakkelijk om er niet aan te denken terwijl je plezier hebt, maar je zicht is ongelooflijk belangrijk tijdens het rijden – vooral ’s nachts. Neem dus een paar seconden de tijd om je vizier te controleren voordat je op de motor stapt. Lijkt er iets gebarsten, vies of geschilferd? Zo ja, haal het oude eraf vizier eraf en koop zo snel mogelijk een nieuwe (of maak hem goed schoon wanneer hij vuil is) – better safe than sorry!

Kortom…

Het kopen van de juiste motorhelm is essentieel om jezelf veilig te houden tijdens het rijden – maar het hoeft niet moeilijk te zijn! Door deze vijf eenvoudige tips te volgen en vooraf veel onderzoek te doen, wordt het vinden van de perfecte motorhelm veel gemakkelijker dan ooit tevoren! Onthoud: geef altijd voorrang aan veiligheid boven stijl bij het kiezen van je volgende scooter- of motorhelm, zodat je zowel op als naast de weg veilig kunt blijven! Fijne zoektocht naar een geschikte helmspecialist – en safe riding!

Lees ook deze artikelen