Zeldzame Macallan Whiskey wordt wellicht duurste whiskey ooit

Een zeldzame ‘Holy Grail’ Macallan kan het wereldrecord breken voor de duurste whisky die op de veiling wordt verkocht, wanneer deze dit najaar onder de hamer gaat.

De Macallan Valerio Adami 1926 60-years is een van slechts 12 flessen gemaakt door de Speyside-distilleerderij in de jaren 80. Een van de 12 flessen werd onlangs op de veiling in Hong Kong verkocht voor HKD 8.636.250 (940.000 euro), waarmee een nieuw wereldrecord werd neergezet.

“Veilinghuis Bonhams verwacht dat de fles bijna 1 miljoen euro op zal brengen”

Nu verwacht veilinghuis Bonhams dat een andere fles bijna 1 miljoen euro op zal brengen wanneer het op 3 oktober in de Bonhams Whiskey Sale in Edinburgh wordt geveild. De fles, die wordt gepresenteerd in een speciaal in opdracht vervaardigd kabinet geïnspireerd door een traditionele spirit safe, werd oorspronkelijk gekocht door de verkoper van de Macallan-distilleerderij voor een niet nader genoemd bedrag in 1994.

Martin Green, whiskyspecialist bij Bonhams Edinburgh, zei: ‘De 60-jarige Macallan 1926 is beschreven als de heilige graal van whisky. Door zijn uitzonderlijke zeldzaamheid en kwaliteit is het een klasse apart en’ s werelds grootste whiskyverzamelaars wachten jarenlang geduldig op een fles om op de markt te komen. ‘

In 1986 gaf Macallan de popartiesten Valerio Adami en Sir Peter Blake opdracht om labels te ontwerpen voor twee limited edition bottelingen, waarvan er 24 werden gemaakt – 12 met het Adami-ontwerp en 12 door Blake.

Beschreven als de ‘heilige graal’ voor Macallan-verzamelaars, is het niet bekend hoeveel van de oorspronkelijke 12 Adami-bottelingen er nog steeds zijn. Bonhams zei dat één fles werd verwoest door een aardbeving in Japan in 2011, terwijl ook wordt geloofd dat er tenminste één fles is geopend en geconsumeerd.

Whisky-expert Charles MacLean voegde toe: ‘Macallan single malt is de lieveling van whiskyverzamelaars en The Macallan Adami 1926 – met zijn Peter Blake partner – zit aan het toppunt van de uitstekende productie van de distilleerderij. Alle aantrekkingskracht van Scotch whisky – de mythe, de traditie en de romantiek – vindt zijn ultieme uitdrukking in deze fles. ‘

Een enkele fles van het Peter Blake-ontwerp zal dit najaar worden geveild door Sotheby’s in New York, waar wordt verwacht dat het bedrag zal oplopen tot zo’n 600.000 euro.

Lees ook deze artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *