Onderzoek: klagen op je werk is goed voor je productiviteit

Stel je voor: je komt twee minuten te laat aan op je werk, nadat je net een late nachtdienst hebt gehad. Je baas trekt zijn wenkbrauw op en tikt op zijn horloge. Vervolgens gooit je collega een berg extra werk op je bureau en daarnaast mors je ook nog eens koffie op je nieuwe overhemd. Fuck. Zooi. Wat je nodig hebt? Een flinke klaagsessie.

“deze ‘bitching-sessies’ fungeren als een cruciaal onderdeel bij werkzaamheden met veel stress”

Klaagsessies

Want wat blijkt? Een klaagsessie onder jou en je collega’s is niet alleen goed voor je geestelijke gezondheid, maar ook voor het bedrijf in zijn geheel. Een recent onderzoek , uitgevoerd door dr. Vanessa Pouthier van de Universiteit van Melbourne, heeft aangetoond dat deze ‘bitching-sessies’ fungeren als een cruciaal onderdeel bij werkzaamheden met veel stress. Ze kwam tot deze conclusie na uitgebreid onderzoek te hebben gedaan naar de gewoonten van een team van beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg in een Amerikaans ziekenhuis, waaronder verpleegsters, artsen en chirurgen.

“Deze kleine rituelen,” vertelde ze het ABC op een podcast: “Veranderen de sfeer van vergaderingen”. Tijdens deze klaagsessies kunnen werknemers in het ziekenhuis hun ei kwijt over moeilijke patiënten, werkdruk en gezinssituaties. Dit had een positief effect op het team als geheel, evenals op het psychisch welbevinden van elk individu. Waarom dit zo goed is? Het hebben van een common enemy is goed voor relaties. Of dat nu manager is, de bureaucratische structuur van de organisatie of andere professionals die in verschillende gebieden werken.

Lees ook deze artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *