Review: De Harman Kardon Omni 20+ (wát een geluid!)

Wanneer we kijken naar draadloze Bluetooth geluidsinstallaties, was een goed geluid met een beperkt budget de afgelopen jaren niet haalbaar. Je moest enorm veel geld uitgeven om de kwaliteit te bereiken die het zogenaamde ‘hi-fi’ benaderde. Gelukkig leven we nu in andere tijden en hebben we de keuze uit een aantal zeer fijne luidsprekers die je woning kunnen omtoveren in een hi-fi speelpaleis. De Harman Kardon Omni 20+ is zo’n speaker. Dit volledig draadloze HD stereo audiosysteem, dat je voor €349 op de kop tikt, weet alle ruimten in je woning te vullen met een helder, vol en kraakloos geluid. Wij testten de luidspreker en vertellen je in dit artikel uitgebreid waarom wij de Omni tegenwoordig als main-speaker op kantoor hebben staan. Lees snel verder!

Het uitpakken van de Omni 20+

Als pure audiofiel maak je mij nergens zo blij mee als de vraag of ik een nieuwe luidspreker uit wil testen. En als het dan ook nog eens een Harman Kardon is, het merk waar mijn vader me met zijn Rod Stewart-fandom mee op heeft laten groeien, dan maakt me dat van tevoren al direct enthousiast. Toen de speaker geleverd werd kon mijn potje Fortnite die ik aan het spelen was me even niets meer schelen: eerst die speaker uitpakken!

Al meteen bij het uitpakken van de speaker heb je het gevoel een product van geweldige kwaliteit in handen te hebben. De Omni 20+ is namelijk redelijk zwaar en voelt robuust aan. Daarnaast ziet hij er met zijn diepzwarte kleur en het stijlvolle centraal geplaatste zilveren Harman Kardon logo simpelweg geweldig uit. Naast de speaker zelf zit er eigenlijk weinig in de doos: enkel de voeding en een quick start guide. Daar houd ik van, simple and clean.

De speaker heeft aan de bovenkant een aantal knoppen zitten. De middelste knop, zoals te zien op de foto hieronder, is de Link-knop. Hiermee verwissel je gemakkelijk van geluidsbron, maar maak je ook verbinding met je apparaten zoals telefoon, laptop, tablet, Chromecast en ga zo maar door. Ook zien we een plus- en min knop en een knop waarmee je de muziek kunt pauzeren en aanzetten. Daarnaast vinden we aan de achterkant van de luidspreker nog een aantal toegangspoorten. Zo is er een aansluiting voor een ethernetkabel aanwezig, mocht de Wi-Fi het op de een of andere manier niet doen, en is het mogelijk om een standaard 3.5mm audiokabel te gebruiken voor het afspelen van geluid. En geloof ons, na het testen van enkele speakers zónder audiojack, is dat echt een verademing.

Geluidskwaliteit

Geluidskwaliteit is het belangrijkste kenmerk van de Harman Kardon Omni 20+, want daar scoort het op alle vlakken. Het geluid is prachtig in balans in het gehele geluidsspectrum: van lage naar hoge tonen. Ook bij lagere volumes blijft het geluid mooi. In de woonkamer hoeft de muziek namelijk niet de hele dag te knallen, dat vindt mijn studerende vriendin ook niet bepaald fijn.

Het meeste keek ik echter uit naar mijn verjaardag, een week later. Dat was hét moment om tijdens een feestje de luidspreker eens goed te laten knallen en de diepe basstonen tot leven te laten komen. En dat deed het, anders dan welke bluetooth speaker ik eerder heb gehad. Want waar de meeste speakers in deze prijsklasse inderdaad best hard gaan, begint het geluid op écht hoge volumes vaak te kraken en de bass te vervormen. Het verbaasde me dan ook dat dit bij de Harman Kardon totaal niet het geval was. Zelfs met het volume op maximaal klonk het geluid kristalhelder en voelde je de bass heerlijk door je heen trillen. Sorry, buren!

Het streamen van muziek

De Omni-producten van Harman Kardon zijn niet nieuw, maar de Plus-modellen zijn dat wel. Want ondanks het verbluffende geluid van de oudere modellen, kon de software wel wat werk gebruiken. Gelukkig zijn de gebeden van thuisgebruikers gehoord, en is het audiomerk hard aan de slag gegaan om de Plus-modellen op veel vlakken te perfectioneren. Denk hierbij aan connectiviteit, de gebruiksvriendelijkheid van de bijbehorende app en het streamen van muziek.

Het is met de Omni 20+ namelijk gemakkelijk je favoriete muziek te streamen via zowel Bluetooth als WiFi. Maar goed, dat zit met de meeste speakers al goed. Harman Kardon legt bij deze modellen echter flink de nadruk op de Spotify Connect feature en de ingebouwde Google Chromecast, waarmee je geluid vanuit je favoriete apparaten moeiteloos naar de hi-fi speaker kunt streamen. Binnen de app van Harman Kardon, die in samenwerking met Uber is gemaakt, kan je kiezen voor tientallen beschikbare streamingdiensten, waaronder Spotify of bijvoorbeeld Tidal. En omdat de luidspreker gebruik maakt van zijn eigen Wi-Fi verbinding, kan je hem zelfs vanuit bijvoorbeeld de auto aansturen, of waar ter wereld je ook bent.

Multiroom speaker

De Harman Kardon Omni 20+ doet het als solo-speaker geweldig, maar is tevens gemaakt als multiroom-speaker. Het koppelen van de speakers en het instellen van de locaties werkt allemaal via de nieuwe applicatie, maar aangezien wij slechts één speaker hebben getest, hebben we dit niet kunnen uitproberen. Al spelende met de app komen we er echter wel achter dat het toevoegen van nieuwe luidsprekers een fluitje van een cent is: je houdt de Link-knop aan de bovenkant ingedrukt, en zoekt vervolgens met je Harman Kardon-app naar de nieuwe speaker. Vervolgens geef je deze speaker een aparte kleur of naam, en vanaf dat moment is hij ingesteld. Snel en soepel dus.

Maar dan komt het allermooiste: één van de meest indrukwekkende mogelijkheden van de luidspreker is dat je vanuit in totaal vijf verschillende bronnen muziek kunt afspelen en die allemaal over je wifi-netwerk kunt gooien: of dat nu lokaal, via bluetooth of via wifi is. Met een druk op de Link-knop wissel je vervolgens van kanaal en wordt een volgende bron afgespeeld. Voorbeeld: je vrouw is in de woonkamer via haar 3.55mm audiojack een lokaal opgeslagen bestand op haar telefoon aan het afspelen. Met een druk op de knop speel jij háár muziek af op een andere speaker in bijvoorbeeld de keuken. Nog een keer drukken, en je hoort de Spotify-connect sounds van je kinderen die zij in hun slaapkamer afspelen. Behoorlijk indrukwekkend, en er komt geen app aan te pas. Daarnaast is het mogelijk om twee speakers als stereo-opstelling te gebruiken. Maar geloof ons, één speaker is echt meer dan genoeg voor prachtig geluid in een enkele kamer.

Conclusie

De Harman Kardon Omni 20+ scoort op alle vlakken, zowel op gebied van geluidskwaliteit én de nieuwe applicatie. De audio is van zeer hoog niveau en blijft tijdens het afspelen van zowel hoge als lage tonen, en op verschillende volumeniveaus, van kristalheldere kwaliteit. Dit, samen met de vele opties voor Multiroom-functionaliteiten en het streamen vanaf je favoriete muziekdiensten, maakt de Harman Kardon Omni 20+ een speaker die ik maar al te graag aanbeveel.

Lees ook deze artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *