Hoofdrol op vier wielen: dit zijn de lekkerste filmauto’s!

Wanneer een auto de acteurs in een film overschaduwt en uiteindelijk zélf de superster op het witte doek wordt, dan weet je dat je het hebt over een geweldige filmauto. Er zijn natuurlijk tientallen gedenkwaardige auto’s in de filmwereld, maar om in dit top 7-lijstje te komen moet hij én een generatie hebben beïnvloed, de autocultuur hebben geïnspireerd én tevens voorkomen in de dromen van ieder kind dat de film gezien heeft. Dit zijn zeven van de coolste en meest legendarische auto’s die ooit over het witte doek scheurden, waarvan sommigen zelfs nog tweedehands op de kop te tikken zijn op bijvoorbeeld GasPedaal.nl.

1964 Aston Martin DB5 – Goldfinger

James Bond’s verzameling van beroemde auto’s en toffe gadgets is te herleiden naar één auto – de 1965 Aston Martin DB5, die door 007 werd bereden in Goldfinger en Thunderball. Zelfs zonder de door Q geïmplementeerde aanpassingen is de Aston Martin DB5 een waar kunstwerk. Toch zijn het vooral de special effects die deze auto mogelijk tot de meest geliefde filmwagen aller tijden hebben gemaakt. De lange lijst met coole features bestaat onder meer uit een rambumper, machinegeweren, uitwerpstoel, rookscherm, oliespuitmachine en nog veel meer. En omdat de Aston Martin zijn tijd ver vooruit was, was er zelfs een heuse fysieke kaart in het dashboard geïmplementeerd. Daar kan geen Tom-Tom tegenop.

1968 Mustang GT 390 – Bullitt

Steve McQueen hoefde maar naar een auto te kijken en de auto werd onmiddellijk cool. Toch had de Highland Green 1968 Ford Mustang GT 390 die hulp niet nodig. De achtervolgingsscènes van de film in de straten van San Francisco, waarin hij een Dodge Charger uit 1968 achtervolgt, is vandaag de dag nog steeds één van de beste die ooit op film is opgenomen. Daarnaast maakt de uitgeklede look van de Mustang hem zoveel vetter dan het standaard model van die tijd. De Amerikaanse Racing Torque Thrust-velgen geven de bolide daarnaast een geweldig agressieve uitstraling. En je weet dat een auto zijn cultfilm status heeft overstegen en de status van ‘legende’ heeft bereikt wanneer een autobedrijf een Limited Edition-versie van de wagen maakt. Ford deed dat dit jaar nog met de Bullit Mustang.

1970 Dodge Charger – The Fast and the Furious

De klassieke Dodge Charger uit 1968-70 is een superster op het witte doek en daarbuiten. De bekendste van allemaal was ongetwijfeld de ’69 Charger ‘General Lee’ uit de The Dukes of Hazzard- tv-show. Maar in 2000 kwam de eerbiedwaardige Charger wederom op het scherm, ditmaal gebouwd als een zwarte straat raceauto voor Vin Diesel. De reusachtige achterbanden en de gigantische motor en aanjager die uit de motorkap steekt waren als een natte droom voor autoliefhebbers. Het waren echter de geweldige actiescènes uit de film die deze auto zo memorabel maakt. Je vindt een Dodge Charger uit dit tijdperk tweedehands en in goede staat voor zo’n 20.000 euro.

1981 DeLorean DMC-12 – Back to the Future

We weten het: vorige week plaatsen we deze wagen ook al in een artikel over de meest flitsende bolides uit de jaren ’80, maar kom op: we hebben het hier over legendarische filmauto’s en daar hoort deze DeLorean DMC-12 gewoon bij. Dit roestvrijstalen scheurijzer werd ontworpen door Giorgetto Giugiaro. Onder de motorkap was de DeLorean niet helemaal de supercar die de flitsende carrosserie beloofde (hij heeft slechts een 130-pk sterke 2.9 liter V6 onder de kap), maar dat maakt in dit geval niets uit. Waar deze auto zijn legendarische status vandaan haalt is natuurlijk het feit dat de wagen werd gebruikt als tijdmachine in de Back to the Future-franchise. Ondanks zijn filmberoemdheid, flopte DeLorean in de jaren tachtig compleet. Toch heeft het unieke, retro-futuristische ontwerp de auto vandaag de dag tot een cultwagen gemaakt. Er bestaat zelfs een nieuwe DeLorean Motor Company die de auto’s herstelt en verbetert!

1982 Pontiac Trans Am – Knight Rider

De Knight Industries Two Thousand, kortweg KITT, is een beroemd stukje Artificial Intelligence dat voor het eerst verscheen in de tv-serie Knight Rider. KITT was een elektronische computer module die in het lichaam van een zeer geavanceerde auto werd geplaatst: een aangepaste Pontiac Trans Am uit 1982. Het voertuig werd gebruikt om misdaad te bestrijden en het publiek zal KITT graag herinneren als de zachtaardige auto die bestand is tegen vuur, kogels en explosies en daarnaast zelfs op water in de automatische piloot kan rijden. Daar kan Tesla anno 2018 nog wat van leren! Hoewel KITT een aantal transformaties kreeg gedurende de serie, is de originele Trans Am verreweg de coolste uitvoering van KITT.

1973 XB GT Ford Falcon – Mad Max

Het post-apocalyptische landschap van Mad Max zag er misschien somber uit, maar de auto’s waren dat absoluut niet. Australië kende een vergelijkbaar verlangen naar musclecars als de Verenigde Staten in de jaren ‘60 en ‘70. Het resultaat was de Ford Falcon, een model dat enkel voor Aussies gemaakt werd. De Falcon XB GT kreeg zijn power van een 351-CID V8 motor, maar de filmversie kreeg ook nog eens een ‘supercharger’ op de motorkap gemonteerd.

1969 Dodge Charger – Dukes of Hazzard

Als er een voertuig is dat zijn sporen heeft verdiend, meer dan welk ander voertuig ook, dan is het waarschijnlijk de Dodge Charger. We hadden het zojuist ook al over deze krachtpatser. Deze oranje bad-boy kennen we natuurlijk beter als General Lee. De Dukes of Hazzard-serie gaf je een hilarische blik op de capriolen van de hertog-jongens terwijl ze rondcruisen in hun 1969 Dodge Charger en héél veel problemen veroorzaken. De auto is zelf een klassieke muscle car met een 383 V8 onder de kap. Om de grote sprongen aan te kunnen hebben ze de neus omhoog gebracht en op de achterzijde ballast geplaatst om de wagen in balans te houden. Daarnaast werd de auto geschilderd met de Virginia Confederate vlag en werden de deuren dichtgelast. Simpelweg omdat dit standaard was in straat raceauto’s.

Krijg jij het net als ik warm van deze auto’s? Geen nood! Sommige van deze voertuigen, hoewel ze er misschien niet uitzien zoals in de films, zijn namelijk gewoon nog steeds tweedehands via bijvoorbeeld GasPedaal.nl verkrijgbaar. Waar wacht je nog op? Misschien rijd je binnenkort zelf wel in je movie-famous bolide!Lees ook deze artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *